L´arbre de la plaça Major de Vilafant serà substituït per un nou arbre escollit per la gent del poble, un altre plataner, segons van decidir a través d´una enquesta. Aquest diumenge dia 18 de febrer, l´Ajuntament vilafantenc ha organitzat una Festa de l´Arbre, on donaran la benvinguda al nou Arbre de la Llibertat amb vermut popular, concert de La Coral del Deulofeu i la Ballada dels Gegants de Vilafant i Els Rajolers. La festa començarà a dos quarts d´una del migdia.

El plàtan centenari de la plaça Major de Vilafant, amb 110 anys de vida, s´ha convertit en un símbol del municipi. Els jardiners municipals es van mostrar preocupats fa uns mesos per la seva salut i el regidor Francesc Marín, responsable de la gestió de Via Pública, va autoritzar que s´intervingués per donar-li força. Com a tractament, se li estava subministrant abonament orgànic, un granulat i una barreja de substrat que ha de servir per enfortir el sistema radicular del plàtan. L´alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, lamenta que, després de dos anys de tractaments, no s´hagi pogut salvar l´arbre.

Una foto, com el 1904

El 1904 es va plantar l´Arbre de la Llibertat al mig de la plaça Major. Fou una gran festa que es va omplir de recitals de poesies, cants i discursos, tots ells dirigits a enaltir l´arbre. Aquest acte es va immortalitzar amb una fotografia que tenien penjada al menjador totes les cases del poble. Precisament, aquest diumenge es pretén fer el mateix i s´ha convidat a tots els veïns del municipi que vulguin a fer-se una foto al voltant de l´arbre.