Fa uns dies, en una televisió comarcal, el batlle de Llançà Pere Vila, comentava que els esdeveniments polítics havien provocat consultar les bases del partit (PDeCAT) sobre la conveniència de la continuïtat del pacte de govern amb els socialistes a l'Ajuntament Llançà, ja que les circumstàncies així ho exigien, vist el comportament del PSC, que ha donat suport a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i el portaveu municipal del grup socialista, a més, va ser membre a les llistes del PSC de Girona a les eleccions del 21-D. Que el trencament amb Francesc Guisset i l’altre regidora del PSC pot ser imminent ho palesaria el fet que, just aquest passat dilluns en sessió plenària i arran d’una pregunta del grup d’ERC, l’alcalde reafirmava les seves declaracions en que “difícilment podem donar l’alcaldia al PSC”.

Ahir, va ser Esquerra Republicana, amb tres regidors al consistori, qui va posar més pressió i ha demanat al batlle que ells ja van traslladar mesos enrere la proposta de “garantir la governabilitat”, després d’exigir el trencament, "per defensar la dignitat i el compromís dels nostres companys d’ERC i JuntsxCAT, ANC i ÒMNIUM empresonats, el president i consellers exiliats i per coherència amb la voluntat del poble.

Als republicans els hagués agradat que des del mateix dia de l'empresonament dels Jordis, el PDeCAT "no continués amb el seu pacte de govern amb el PSC, partit còmplice i col·laborador necessari d'aquest bogeria opressora i violenta". Però des de l'empresonament dels membres del Govern, amb companys seus del PDeCAT, "no entenem que aquest pacte no es trenqués en el mateix moment del coneixement de la notícia de l'entrada a presó dels nostres representants polítics. Pensem que la majoria dels Llançanencs tampoc ho entenen i així ens ho han fet arribar les últimes setmanes. Com tampoc entenem que encara es mantingui a data d’avui".

ERC donarà suport a aquest trencament amb el compromís públic de garantir la governabilitat del poble, “ens farem corresposnables d’aquest trencament, actuant amb coherència i responsabilitat política, per garantir el millor per Llançà i per poder defensar millor la república i les nostres institucions. Des de l’oposició, per que les divergències locals així ens ho exigeixen, però de manera constructiva.”

Per altre banda, el portaveu republicà Guillem Cusí, no se’n va estar en el ple d’ahir dilluns, de retreure als demòcrates la seva falta de posicionament fins ara i actuar amb plena bel·ligerància cada vegada que han presentat propostes i mocions als plens, de caire sobiranista, i que han tingut que defensar sols per la nul·la actuació del PDeCat en els debats i en les picabaralles entre socialistes i republicans.

“Per aquest motiu, se’ns fa estrany que ara el PDeCAT esgrimeixi arguments o excuses ideològiques de país, quan en cap moment havien defensat aquesta posició ni s’havien enfrontat amb els seus socis de govern.” Cusí va deixar de manifest que quedarien a l’expectativa de la decisió que acabin prenent les bases demòcrates, però que un cop es faci pública la decisió ells també actuaran amb conseqüència.

En la sessió plenària, en que tant sols hi constaven tres punts en l’ordre del dia, es va aprovar per unanimitat la moció d’ERC per a que l’ajuntament de Llançà retransmeti els plens pel web municipal i per la nova emissora municipal de Radio Llançà. Tanmateix, també és va aprovar l’actualització de les tarifes del preu de l’aigua, en que s’aprovava la puja de l’1,7%, corresponent a l’IPC més la unificació de tarifes.

A l’hora, el grup d’ERC també havia presentat una moció que finalment es va acabar retirant, en la que es demanava la participació ciutadana en els plens, mitjançant un reglament específic i la modificació pertinent del ROM (Reglament Orgànic Municipal). Tot i que la participació ciutadana ja estava contemplada en el reglament genèric de participació de l’Ajuntament de Llançà, des de l’aprovació d’aquest, mai s’ha dut a terme. “Retirem la moció, exigint al govern l’aplicació del reglament existent i que en la major brevetat possible facin possible i efectiva la intervenció dels ciutadans en els plens municipals”.

En l’apartat de precs i preguntes els republicans varen preguntar si ja s’havia fet efectiva la indemnització de més de 200.000 € de la casa de grifeu, degut que el termini per que la part contraria presentés al·legacions finalitzava el passat dia 1 de febrer. L’alcalde va manifestar que no s’havia fet efectiu per que la família Prats, qui exerceix la reclamació de responsabilitat patrimonial, no varen presentar al·legacions ni es varen personar dins el termini de 15 dies que se’ls va donar. Ara s’ha perllongat aquest termini i tot queda a l’aire, a l’espera de les accions que emprenguin uns i altres.

També es va preguntar sobre el motiu pel qual hi ha mares i pares que havien denunciat la manca de places a la llar d’infants. El govern es va excusar dient que no hi havia suficient espai físic per obrir més aules. Cusí, “hi ha aules suficients per cobrir les necessitats, també es disposa del personal necessari, per tant, demanem que cerquin una solució el més ràpidament possible per donar cobertura als pares que ara no tenen plaça pels seus nadons. És qüestió de voluntat i efectivitat, pel que fa a un servei públic.”