Bars i restaurants de Figueres adherits al Voluntariat per la Llengua ofereixen tapes gratuïtes a les Parelles Lingüístiques a través de la Ruta de la Tapa. L'objectiu és oferir un espai distès per conversar en català. La iniciativa la promou l'Oficina de Català.

Aquests establiments, la majoria bars i restaurants, a més d'oferir l'espai de què disposen com a punt de trobada per a les parelles lingüístiques i comprometre's a atendre-les en català, regalen una tapa gratuïta per cada dues consumicions a voluntaris i aprenents.

Segons informen des del Consorci per a la Normalització Lingüística, l'objectiu és oferir un espai on les parelles lingüístiques puguin conversar en català en un ambient distès. Alguns d'aquests establiments tenen acords de col·laboració amb l'Oficina.

En total, i fins ara, han estat 10 els establiments de la ciutat que s'han adherit a la Ruta de la Tapa. Hi ha el grup Picaunamica, el qual va reobrir l'històric bar i restaurant Dynamic del carrer de Narcís Monturiol, tancat després de 50 anys, temple de culte de diverses generacions de la ciutat i centre neuràlgic de la societat empordanesa. Juntament amb Dynamic, la Sidreria Txot's i el bar Lizarran, del mateix grup empresarial, també es van adherir al projecte.

Un altre grup el formen els bars Granada Vins i Nou Saboya, situats en ple barri vell de Figueres, el primer a les arcades de l'emblemàtica Plaça de les Patates. A la plaça mateix, el bar Tony's, creat més recentment però igualment integrat al conjunt històric i medieval, és un altre punt de la Ruta de la Tapa.

En cas que la parella lingüística prefereixi quedar per dinar o sopar, ben a prop de la plaça, al carrer de la Jonquera, el restaurant Bocam-Gastrònoms, acabat d'estrenar, ofereix un aperitiu i una pasta dolça per cada dinar o sopar.

Una mica més avall, El Racó de la Xeli regala una tapa per cada dues consumicions, o una pasta o petit dolç si la parella lingüística prefereix fer un cafè.

En plena Rambla, el restaurant Sentits Gastrobar, regentat per una família de restauradors de tradició de la ciutat, també es va adherir a la iniciativa. I acabem l'itinerari ben a prop de la Rambla, a l'avinguda de Salvador Dalí, amb el conegut restaurant Can Punyetes, el qual convida a postres i cafè havent dinat a cada membre de la parella lingüística.

La Ruta de la Tapa és una iniciativa de l'Oficina de Català de Figueres que s'emmarca en el Programa del Voluntariat per la Llengua i es va posar en marxa l'any 2016.