Ana Robles ha experimentat, amb les eines i la tècnica dels arquitectes, el disseny dels plànols i la modelació a escala d'un institut per a Vilafant. Estudiant del segon curs de Batxillerat Tecnològic, ha elegit un tema local molt reivindicatiu per al seu treball de recerca: la construcció d'un nou edifici que substitueixi els barracons en què fan classe ella i els seus companys.

Haver guanyat, fa un parell d'anys, el concurs de pancartes per reclamar l'institut de rajol va ser un impuls per interessar-se, encara més, per aquesta demanda. I, en arribar a Batxillerat, amb l'orientació i l'acompanyament de la professora de Visual i Plàstica Feli Serrano, tutora del treball de recerca, va tenir clar cap a on dirigiria la seva investigació.

Normativa i criteris

Normativa i criteris

El primer pas va ser fer una visita a l'Ajuntament de Vilafant per demanar informació sobre els ter­renys on està prevista la construcció de l'equipament educatiu, a tocar la zona esportiva municipal. Va ser atesa pel regidor Quico Marín i assessorada per l'arquitecte Lluís Gratacós. "També vaig buscar documentació relacionada amb la normativa de construcció d'edificis educatius, per ajustar-me als criteris requerits", explica Ana Robles.

El treball de camp també la va portar a interessar-se pel model educatiu que s'aplica en centres de la comarca, com l'escola Amistat i l'institut Olivar Gran, de Figueres, o Montessori. "És important saber com tenen distribuïts els espais, pensant en una optimització més adequada i amb la creació d'aules polivalents", anota.

A partir d'aquí, l'estudiant va anar donant forma a la idea que tenia al cap: la construcció sostenible d'un equipament de tres plantes, amb parets corredisses. Una de les moltes particularitats arquitectòniques que va tenir en compte Ana Robles va ser la creació d'un accés des de l'exterior a la biblioteca, perquè estigui oberta a tota la població.

"El somni de fa molts anys"

"El somni de fa molts anys"

El director del centre, Jordi Montero, es felicita de la iniciativa d'aquesta jove, dient que ha materialitzat, en una maqueta, "el somni de fa molts anys". L'Institut de Vilafant va iniciar l'activitat l'any 2008. Els mòduls alberguen 16 aules d'ESO, 6 de Batxillerat i aules complementàries per als cicles formatius, amb una població de 480 alumnes i 46 professors.

MOMENTS CREATIUS

MOMENTS CREATIUS

En un concurs de pancartes amb missatges de protesta, perquè l'institut fa massa anys que es troba en mòduls, Ana Robles va guanyar el primer premi. En aquell moment, ja va mostrar una especial sensibilitat per aquesta mancança de la infraestructura.

El gruix important del seu treball de recerca, la maqueta de l'institut, l'ha mantingut ocupada bona part de l'estiu passat. Peça a peça, ha anat dissenyant i modelant, tota sola, la construcció a escala, reproduint les textures, detalladament i amb gran precisió.

La jove diu que, ara per ara, no té gens clar quin camí vol seguir un cop finalitzi 2n de Batxillerat. Tot i les seves aptituds per l'arquitectura, aquest camp acadèmic sembla que no entra en els seus plans de futur.