El pati de l'escola Els Grecs de Roses s'obre, a partir d'aquest dimecres, 17 de gener, com un espai d'ús públic per a adolescents fora de l'horari lectiu. Quatre dies de la setmana, els infants de primària poden donar el relleu a joves de 12 a 18 anys per gaudir del pati com a punt de trobada i de convivència.

Tots els dilluns, dimecres i divendres, de cinc a set de la tarda, i els dissabtes, de dos quarts de quatre a set de la tarda, els adolescents es poden convocar en aquest espai escolar, sense haver de saltar tanques ni caure en infraccions incíviques.

L'Ajuntament de Roses, en el marc del programa Aprenem Jugant, del Pla Educatiu d'Entorn, ha apostat un any més pel projecte Pati Escolar Obert, amb l'objectiu de possibilitar als joves l'accés lliure, gratuït i segur a un espai per al seu temps lliure.

Per dur a terme la proposta, es compta amb l'acompanyament d'un monitor, que, a banda d'obrir i tancar la instal·lació en els horaris previstos, dirigeix activitats i intervencions de tipus preventiu i educatiu. També s'ocupa de vigilar l'equipament per regular la convivència i vetllar perquè es respectin els espais.

Amb aquesta iniciativa, s'optimitza l'ús del centre escolar, potenciant-ne el vessant social i educatiu i fomentant valors relacionats amb el civisme en l'espai públic i la relació amb l'entorn, amb seguretat i proximitat.

Més enllà dels esbarjos

Més enllà dels esbarjos

L'experiència demostra que l'activitat als patis pot estendre's més enllà de l'ús que se'ls dona per als esbarjos o les classes d'educació física. A més, d'aquesta manera, s'amplia l'oferta d'equipaments públics oberts i de joc, afavorint el temps d'oci del jovent del poble.

Les hores extraescolars en què el pati de l'escola Els Grecs sigui accessible, es proporcionaran pilotes de bàsquet i de futbol perquè els joves usuaris puguin jugar. De fet, la iniciativa neix com a resposta a la necessitat de poder disposar d'espais públics oberts per practicar aquests esports, detectada entre els joves del municipi que, a vegades, no saben on poden anar a fer uns xuts o a encistellar la pilota.

L’activitat es presenta com a gratuïta i no cal formalitzar cap tipus d'inscripció per gaudir del pati. Els joves que hi accedeixin ho faran sota la responsabilitat de les seves famílies.

Les dimensions dels espais exteriors de l'escola Els Grecs i la seva distribució, protegits del vent, converteixen aquest equipament en un entorn idoni per al gaudi del joc i la pràctica d'esports outdoor.