Durant l'any 2017, la Guàrdia Urbana va actuar fins a 55 vegades en un local del carrer Sant Pau per aldarulls relacionats amb el tràfic i el consum de drogues. Tot i que cada una d'aquestes intervencions han acabat amb denúncies penals, l'alcaldia va anunciar que no pot tancar l'establiment perquè la normativa penal considera que els fets delictius no es produeixen en prou quantitat.

L'alcaldessa Marta Felip va assegurar que no pararan fins que aconsegueixin tancar-lo. Aquesta declaració, però, no acontenta els veïns i comerciants de la zona. Es queixen que falta seguretat a casa seva i que, a causa de les activitats delictives que suposadament es produeixen al bar, s'ha originat un ambient al carrer Sant Pau que allunya visitants i, consegüentment, a possibles clients.

Baralles en ple dia, escenes protagonitzades per gent sota efectes de l'alcohol o de drogues, degradació del material urbà, increpacions als vianants... amb tot això i més es conviu a la zona del carrer Sant Pau, a pocs metres de la Rambla i també a prop de dos centres educatius.

La Guàrdia Urbana ha realitzat intervencions a habitatges propers, patrullatges constants i controls de so. Tot això, però, no serveix de res, segons els comerciants propers, que ja havien pres la iniciativa de fer un recull de 600 signatures per clausurar l'activitat del bar durant l'estiu passat. "El problema no és de la policia local. Ells ja reflecteixen la situació aixecant actes. Si el problema fos de caire judicial, ja estaria solucionat. Això, ara, ja és un tema polític" declara Pere Pujadas, un comerciant local.

Cau l'activitat comercial

"Uf, quin carrer!". És instantani. Aquest és el comentari dels clients que encara acudeixen als comerços del carrer Sant Pau, escandalitzats per l'incivisme i la brutícia que es percep a l'entorn. I aquest ambient té una afectació directa a la clientela dels negocis, que està disminuint. Els clients de la zona solen ser d'edat mitjana, i els fa por passar per allà. Els clients de l'entitat financera del mateix car­rer també estan atemorits. Sobretot els de certa edat, que surten del banc atemorits o, directament, deixen d'anar-hi.

Els veïns es queixen que, a partir de les vuit del vespre, la zona del carrer Sant Pau queda morta. Aquesta és la franja horària en la qual més aldarulls es produeixen. I si no és al bar, és a la plaça o a sota les voltes d'El Quixot.

Quina seria la solució?

En plantejar aquesta pregunta als comerciants locals, apareixen diverses opcions.

La primera, i més recurrent també, és l'opció de tancar el bar. Aquí cal apuntar que el bar ha anat canviant d'arrendataris, i que no se li poden prohibir les llicències de bar. Alguns comerciants apunten que aquesta tampoc és la solució definitiva, ja que tota la clientela el que faria seria traslladar-se a un altre bar d'una cantonada del carrer Col·legi.

Altres opcions que es plantegen són les de fer de la zona del ­carrer Sant Pau una zona per a vianants, que anés des de la Rambla fins a la plaça Triangular. Fent aquesta remodelació urbanística es convidaria la clientela del bar a abandonar aquesta zona i ajudaria a millorar les expectatives de negoci dels comerciants locals. Aquesta decisió només suposaria col·locar una pilona i donar accés als veïns. A més a més, el fet que es convertís en una zona de vianants permetria instal·lar franquícies, comerços que, normalment, només s'estableixen en zones de vianants.

L'equip de govern de la ciutat de Figueres està tirant endavant un projecte de transformació i dinamització de la zona obviant el punt negre que suposa el bar. S'està invertint en projectes com ara el cinema Las Vegas, el Centre d'Aliments i la Clínica Bofill, però aquell bar segueix al mateix lloc i els comerços es van desesperant cada dia més. "Ara per ara, ens sentim ciutadans de segona. Ens sentim desemparats", apunta un comerciant local en veure que no s'està fent cap projecte de millora urbanística encarada al seu col·lectiu.

Bar l'Entrepà. El vandalisme segueix afectant els comerciants locals

Seguint la línia d'aldarulls i vandalisme a la qual està abocat el carrer Sant Pau, cal remarcar l'últim que hi ha tingut lloc. El dimecres 3 de gener, al vespre, uns individus van esbotzar la porta d'entrada del Bar Entrepà, trencant-ne el vidre i el mànec. L'establiment està situat al número 35 del carrer Sant Pau, a una cantonada de la plaça Triangular.

Què en diuen els comerciants?

Pere PujadasTapisseria Pujadas

«Una clienta viu a 100 m del meu negoci i, quan vol venir, l'he d'anar a buscar amb cotxe perquè té por»

Lluís GalterGabinet Radiològic Galter

ls horaris més conflictius són al vespre. Hi ha gent que no vol ni passar per aquí a certes hores»

Joan BuixóÒptica Chavarria

Cada vegada els aldarulls van a més. Ahir al vespre, per exemple, van trencar la porta del bar de davant»

Oriol CarrerasFinques Limit

Una sèrie de condicionants han anat canviant la imatge, l'estructura i la gent d'aquest barri»

Pere GironèsFarmàcia Martínez Llonch

Vivim en un ambient on s'han normalitzat els comes etílics, el consum de drogues i la prostitució»