Durant l'època de Nadal, la mainada no té obligacions ni ocupacions, fora dels deures que puguin tenir de cara a la tornada a l'escola. Després del dia 22 de desembre, que és quan s'acaben les classes, els més menuts necessiten una ocupació. I aquí és on intervenen les entitats i Ajuntaments de la comarca.

Per tal d'entretenir els nens i les nenes, s'ofereixen un munt d'opcions diverses, i és que gairebé a cada poble o ciutat de l'Alt Empordà s'organitzen activitats infantils. Pistes de gel, activitats esportives, cagades de tió, tallers de Nadal, etc. En són un munt les que es proposen. Ara bé, cada família ha de pensar a escollir la més adequada en relació amb les necessitats i inquietuds de cada nen o nena.

La tendència dels darrers anys per Nadal demostra que cada vegada menys s'estilen els parcs de Nadal tal com s'entenien i, en canvi, s'opta per activitats puntuals.

A Figueres, opcions plurals

A Figueres, una ciutat plural i heterogènia, s'han presentat activitats i propostes diverses, pensades per a tot tipus de públics.

La Factoria Lúdica i de l'Enginy organitza activitats des del 30 de desembre fins al 4 de gener a la Casa Empordà, el Museu de la Tècnica, el Museu de l'Empordà i el Museu del Joguet de Catalunya. Oferirà tallers creatius, espais de construcció, tallers de fotografia, de cuina, tecnològics, jocs de taula i d'experimentació, jocs moguts i gegants, i fins i tot un espai per a nens de zero fins a tres anys.

Algunes de les activitats destacades de La Factoria són un taller de música anomenat "Electro Màgic", amb el reconegut músic de jazz Llibert Fortuny, que es farà el dia 30 de desembre en tres sessions diferents: a dos quarts d'onze, a les dotze i a dos quarts de cinc. Una altra activitat interessant es fa el matí del diumenge 31 de desembre, en què el conegut home dels Nassos es passejarà pels carrers del centre de Figueres. Per als més atrevits, també hi haurà un taller on es mostrarà l'art del grafit, a les quatre de la tarda del dia 3 de gener.

Diverses associacions de veïns de la ciutat també organitzen algunes activitats de cara a aquestes festes. Un exemple seria el taller i jocs per a mainada amb TIC TAC que es fa a la plaça de l'Estació de quatre a vuit de la tarda del 30 de desembre. També organitzen l'hora del conte amb Bel Bellvehí titulada És Nadal fum, fum, fum, fumera!, que es farà al Teatre Bon Pastor a dos quarts d'onze del dia 23 de desembre.

Des de Nadal als Barris, també s'organitzen altres iniciatives enfocades per a la mainada. Seria el cas de l'espai de jocs de taula i de construcció, que es fan al Centre Cívic de la Creu de la Mà de dos quarts d'onze a dos quarts de dues del dia 27 de desembre. També fan tallers artístics en els quals ensenyen com crear el teu monstre i un altre taller gastrolúdic de galetes de Nadal, al Centre Cívic Joaquim Xirau i al de la Creu de la Mà, respectivament, el dia 28 de desembre de dos quarts d'onze a dos quarts de dues.

A continuació, un petit tastet de les activitats infantils que es fan a diferents municipis de l'Alt Empordà.

CADAQUÉS

  • Inflables per a totes les edats -Hi haurà un Boti-Boti dels Minions, una Rampa Pirata, un Wipe Out i un Brau Mecànic. Des del 26 de desembre fins al 4 de gener del 2018. Hi seran cada dia d'onze a dues del matí, i de tres a set de la tarda al Passeig. Organitza l'Associació APAT Cadaqués.
  • «Els Barrufets. El poble amagat» - Aquest és el nom de la pel·lícula que es projectarà al Teatre Art i Joia. El preu de l'entrada són 3 euros. La sessió de cinema es farà el dia 4 de gener del 2018. Una mica més tard, a les sis de la tarda, l'agrupació de corals cadaquesenques "Cadaqués Canta" actua a l'Església.

CASTELLÓ D'EMPÚRIES

  • Parc Infantil - Hi haurà inflables i altres instal·lacions adreçades a la mainada. Estarà muntat el dia 28 de desembre a la Sala Polivalent, i el 4 de gener a la plaça de les Palmeres (aquest dia, també hi haurà xocolatada). Ambdós dies l'horari serà de dos quarts de quatre de la tarda a dos quarts de vuit del vespre.
  • Dessaping - Pista de minikarts per derrapar, disponible a partir de tres anys. El dia 3 de gener aquest circuit estarà situat a la plaça de les Palmeres de les onze del matí fins a les dues del migdia. Després, a les set de la tarda, qui vulgui pot anar a la Sala Municipal, on trobarà un Carter Reial que recollirà totes les cartes dels nens.

LA JONQUERA

  • Casal de Nadal - Del dia 27 al 29 de desembre, i del 2 al 5 de gener de 2018 es farà un Casal de Nadal per a nens i nenes des de P3 fins a 6è de primària. Al mateix temps, s'organitza el Nadal Jove per més grans, per a nens i nenes de 1r a 4t d'ESO. Ambdós casals tindran un horari de nou del matí a una del migdia.
  • Parc infantil i concurs de fanalets - El dia 28 de desembre, de quatre a vuit de la tarda, al Pavelló Miunicipal, hi haurà un Parc Infantil per a la mainada. També tindrà lloc la cinquena edició del concurs de fanalets i, a partir de les cinc de la tarda, arribarà un Patge Reial per recollir les cartes dels nens. La vetllada acabarà amb una xocolatada per a tothom.

ROSES

  • Fanalet - El dia 27 de desembre i el 2 de gener, de dos quarts de quatre a dos quarts de sis, a la Biblioteca es farà un taller de fanalets. Aquesta activitat és per a nens i nenes a partir de dos anys, i han d'anar acompanyats per un adult. Per a aquest taller cal fer una incripció prèvia a la mateixa biblioteca.

L'ESCALA

  • Parc Infantil - Aquest Parc de Nadal per a la mainada tindrà lloc els dies 27, 28 i 29 de desembre. Sota el nom de "Trifàssic", el Parc Infantil estarà situat a la Sala Polivalent del municipi i estarà disponible des de les quatre fins a les vuit de la tarda durant aquestes tres jornades.
  • Taller - El divendres 29 de desembre es farà un taller infantil per a nens i nenes en el marc del Museu de l'Anxova i de la Sal. L'activitat està programada per les onze del matí, i tots els participants que s'hi apuntin aprendran a fer petites barquetes de suro. El preu per fer aquesta activitat són 5 euros.

LLANÇÀ

  • Parc de Nadal -Es farà al Pavelló Municipal d'Esports del 27 al 30 de desembre. Els horaris són d'onze del matí a una del migdia, i de quatre a vuit de la tarda. El dia 30, però, a la tarda l'horari serà de tres a set. El preu d'aquest parc són tres euros al dia, i es pot fer un abonament de quatre dies per deu euros.
  • Campus de Nadal Héctor Simón -Aquest campus de futbol tindrà lloc al camp municipal de Llançà, i està pensat per a nens des de cinc fins a tretze anys. Es farà del 27 al 29 de desembre, i del 2 al 5 de gener de 2018. Les incripcions per a aquest curs estan disponibles fins al dia 23 de desembre.

SANT PERE PESCADOR

  • Parc de Nadal - Les activitats relacionades amb el Parc de Nadal tindran lloc al Pavelló Municipal els dies 27 i 28 de desembre. L'horari previst serà de matí i tarda: de deu a una del migdia, i de quatre a set de la tarda. El preu d'entrada per a cada participant és de tres euros per dia.
  • Taller de fanalet -El 29 de desembre a les cinc de la tarda s'organitza un taller de preparació de fanalets per a nens de cinc a nou anys. El taller tindrà lloc a la Biblioteca de Sant Pere, i per a poder participar-hi és necessària una inscripció prèvia que es pot fer fins al dia 28 de desembre.