L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, demanarà una reunió amb el jutge degà dels jutjats de la ciutat per abordar la problemàtica del cultiu de marihuana al sector oest. Felip ha anunciat que promourà la trobada després que aquest divendres el jutjat de guàrdia els hagi denegat tres peticions d'entrada a domicilis del barri del Culubret amb consums "desorbitats" de llum i on sospiten que es cultiva marihuana. "Demano la col·laboració policial però també dels estaments judicials perquè l'Ajuntament sol no pot acabar amb aquesta problemàtica", assegura l'alcaldessa. El dispositiu policial amb tècnics d'Endesa que s'ha realitzat al llarg d'aquest matí s'ha saldat amb 70 inspeccions a comptadors, dotze dels quals estaven connectats de manera fraudulenta. La Guàrdia Urbana hi mantindrà patrulles les 24 hores durant els propers dies per evitar que els infractors tornin a connectar-se il·legalment. Fa dues setmanes que el barri pateix talls de llum gairebé cada dia.

Figueres demana la col·laboració dels estaments policials però també judicials per acabar amb la problemàtica del cultiu de marihuana al sector oest de la ciutat que, des de fa setmanes, provoca sobrecàrregues a les línies elèctriques i talls de llum al barri del Culubret.

L'Ajuntament, conjuntament amb Endesa i Mossos, ha organitzat aquest divendres un dispositiu contra el frau elèctric a la zona, que s'ha iniciat a primera hora del matí i que s'ha allargat més enllà del migdia. En total, s'han inspeccionat 70 comptadors, dotze dels quals estaven punxats. A més, n'han detectat tres amb consums "industrials" que sospiten que podrien estar vinculats amb el cultiu de marihuana.

L'alcaldessa, Marta Felip, diu que per corroborar-ho han demanat tres ordres de registre al jutjat de guàrdia però que aquest els ho ha denegat perquè "considera que no hi ha motius suficients". Felip, però, assegura que hi ha signes evidents (entre les quals els aparells d'aire condicionat o la forta olor que desprenen) que en aquests habitatges s'hi realitzen activitats il·lícites però que han "topat" amb la "manca de col·laboració judicial".

Per això, l'alcaldessa ha avançat que promouran una reunió amb el jutge degà de la ciutat amb l'objectiu d'abordar la problemàtica i trobar-hi solucions. "L'Ajuntament sol no pot acabar amb aquesta situació perquè el problema no és que la xarxa estigui malament sinó els altíssims consums derivats d'aquestes activitats delictives", ha afegit.

Felip afirma que es tracta d'una situació "insostenible" per als veïns del barri que, des de fa dues setmanes, pateixen talls diaris d'entre dues i tres hores durant els vespres. "Nosaltres hi fem actuacions i estem en permanent contacte amb Endesa i, tot i que ens agradaria poder-ne fer més, els mitjans són els que són", remarca.

De moment i com a mesura provisional, la Guàrdia Urbana hi destinarà patrulles estàtiques les 24 hores durant els propers dies festius per evitar que els comptadors que s'han desconnectat es tornin a punxar.Els veïns, tips dels talls constants

Els veïns estan tips d'aquestes situació. És el cas de l'Evelio Olivares, que viu al barri des de fa molts anys. Diu que els talls de llum es produeixen gairebé cada dia però molt especialment durant la darreres setmanes, quan la fred s'ha intensificat. "Abans el barri era molt diferent, ara ja no s'hi pot viure", insisteix.

Text