Tres eleccions en cinc anys han modificat la representació gironina al Parlament de Catalunya, on Ciutadans s´erigeix com el partit que ha guanyat més terreny. Des del 2012, aquesta formació ha passat de no tenir presència a Girona a aconseguir 2 diputats el 2015 i a doblar-los ahir, convertint-se en la tercera força de la demarcació amb el mateix nombre de representants que ERC. El major nombre de diputats, 7, els ha obtingut Junts per Catalunya, mentre que PSC i la CUP han revalidat els que tenien -guanyant més d´un miler de vots els socialistes i perdent-ne prop d´11.600 els anticapitalistes. El PP, que fa dos anys va representar el delegat del Govern espanyol a Girona, Enric Millo, ha desaparegut; igual que Catalunya en Comú-Podem -llavors, Catalunya Sí que es Pot.

Junts per Catalunya

Gemma Geis

Advocada

38 anys

La número 1 de Junts per Catalunya a Girona és una independent, doctora en Dret administratiu (amb Premi Extraordinari) i vicerectora de la Universitat de Girona, on imparteix classes.

Lluís Puig

Director artístic

58 anys

L´últim conseller de Cultura i director ge-neral de Cultura Popu-lar, va ser director artístic del Mercat de Música Viva de Vic i de la Fira Mediterrània de Manresa. Premi Nacio-nal de Dansa 1984.

Marta Madrenas

Llicenciada en dret

50 anys

El 2016 va agafar el relleu de Puigdemont a l´alcaldia de Girona. És llicenciada en Dret i va presidir el Col·legi d´Aparelladors, Arqui-tectes Tècnics i Engi-nyers de l´Edificació de Barcelona.

Narcís Clara

Llicenciat en Matemàtiques

57 anys

Aquest Doctor en Administració i Direcció d´Empreses de Begur, tot i que viu a Girona, és professor de Matemàtiques a la Facultat de Ciències de la UdG.

Lluís Guinó

Llicenciat en dret i Ciències Polítiques

48 anys

Alcalde de Besalú des de 1995, diputat del Parlament des del 2010 i vicepresident 1r de la Mesa el 2017, ha exercit d´advocat durant vint anys a Girona.

Jordi Munell

Llicenciat en Ciències Físiques

52 anys

Alcalde de Ripoll des del 2011 i diputat del Parlament des del 2015, també és diplomat en Comerç exterior. Ha treballat com a professor d´educació Secundària.

Francesc Ten

Llicenciat en filologia catalana

49 anys

Cap del Servei de Publicacions de la UdG i director dels Serveis Territorials de Cultura, el 2014 i el 2015 va ser el coordinador d´Arts escèniques de l´Ajuntament de Girona.

ERC

Dolors Bassa

Llicenciada en psicopedagogia

58 anys

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies des del 2016, va ser secretària gene-ral d´UGT a Girona i regidora d´ERC a l´Ajuntament de Torroella de Montgrí.

Roger Torrent

Politòleg i Urbanista

38 anys

L´alcalde de Sarrià de Ter des del 2007 ha estat diputat al Parlament les dues últimes legislatures, i va ser el portaveu d´ERC a la Diputació de Girona el 2011 i 2012.

Anna Caula

Entrenadora de bàsquet

46 anys

Va ser la número 2 de Junts pel Sí a Girona el 2015 i, des de llavors, ha estat diputada al Parlament. La seva trajectòria està vincu-lada al bàsquet i ha entrenat l´UNI Girona.

Sergi Sabrià

Llicenciat en polítiques

42 anys

Militant d´Esquerra des del 2007, és regidor de l´Ajuntament de Palafrugell (municipi d´on va ser alcalde del 2007 al 2009) i diputat al Parlament de Catalunya des de 2012.

Cs

Jean Castel

Empresari

51 anys

Va ser regidor i porta-veu de Ciutadans a l´Ajuntament de Girona (2015) i al Consell del Gironès. Fins ara, diputat al Parlament. Gerent i administrador d´empreses del sector financer i immobiliari.

Alfonso Sánchez

Programador Informàtic

31 anys

Va estudiar Enginyeria tècnica en Informàtica de Gestió a la UdG, viu a Tossa, d´on és el portaveu de Cs, i és programador en una multinacional. És diputat al Parlament.

Héctor Amelló

Llicenciat en Belles arts i en Ciències polítiques

40 anys

És regidor i portaveu de Cs a Figueres i conseller comarcal a l´Alt Empordà, a més de tenir càrrecs a la direcció del partit a Girona.

Maria del Camino Fernández

Auxiliar d´infermeria

42 anys

Forma part de l´agrupació de Ciutadans de Salt i assumeix les Relacions institucionals del partit a la província. Va treballar al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.

PSC

Rafel Bbruguera

professor de Filologia catalana

61 anys

Diputat al Parlament des de 2015, va ser senador per Girona des del 2004. Entre 1983 i 1995 va ser alcalde de l´Escala, d´on va ser regidor per primer cop el 1979.

CUP

Natàlia Sànchez

Història i comunicació cult.

34 anys

Regidora de la CUP a Figueres, és sòcia d´una productora audiovisual. Ha coordinat diversos projectes de divulgació del patrimoni històric, natural i artístic.

ELS DIPUTATS GIRONINS A BARCELONA

JXCAT

Carles Puigdemont

Llicenciat en periodisme

54 anys

Fa dos anys, era el 3r de Junts pel Sí a Girona. Diputat del Parlament des de 2006, el gener de 2016 va ser investit 130è president de la Generalitat; deixant l´alcaldia de Girona, on era des del 2011.

Joaquim Torra

Llicenciat en dret

55 anys

Aquest blanenc ocupa l´11è lloc a la llista de Puigdemont. Advocat, exdirector del Born Centre Cultural i, ara, de la «Revista de Cata-lunya». El 2015 el van nomenar president d'Òmnium en substi-tució de Muriel Casals.

Josep Riera

Llicenciat en periodisme

54 anys

Periodista esportiu nascut a Osor (la Selva), que va dirigir el diari El 9 esportiu entre 2003 i 2012, és un altre gironí a la llista de JxCat a Barcelona. En el seu cas, al lloc número 13.

CUP

Ruben Wagensberg

Activista i productor musical

31 anys

L´activista i impulsor de la campanya a favor de l´acollida de refugiats «Casa nostra, casa vostra», està empadronat a Cantallops, on va votar ahir. S´ha estrenat en la política com a número 9 d´ERC.