L'Escola d'Educació Especial Mare de Déu del Mont de Vilafant treballa de manera específica un eix relacionat amb la millora de la cohesió social, potenciant i afavorint la inclusió i la relació entre les escoles i els instituts, entre les famílies i el mateix centre. El director del centre, Josep Roquer, ha informat que, aquest any, s'ha aprovat, precisament, el Decret de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu.

"El futur de les escoles d'educació especial és esdevenir centres proveïdors de serveis i recursos, amb la finalitat de poder oferir suport als docents d'escoles i centres d'educació secundària per orientar i concretar les actuacions més ajustades a les necessitats educatives dels alumnes, i desenvolupar programes específics de suport a l'escolarització dels alumnes en centres ordinaris", explica Josep Roquer.

Un dels aspectes que es tenen en compte a la Mare de Déu del Mont són les escolaritzacions compartides entre l'escola ordinària i el centre vilafantenc, perquè ofereixen als alumnes models més amplis de relacions amb els altres companys. Actualment, hi ha vint-i-un alumnes que realitzen aquesta modalitat.

Els resultats educatius

Els resultats educatius

Un altre dels eixos que treballa l'escola té a veure amb els resultats educatius. L'equip docent té l'objectiu que l'alumnat desenvolupi les habilitats lectores i de comprensió i que incrementi els estímuls bàsics sensorials (visuals, auditius, vibratoris, somàtics, tàctils...) a través de la pròpia experiència.

En aquest sentit, també es fa un treball molt ben definit per potenciar i consolidar l'ús de les noves tecnologies i per introduir l'aprenentatge de les matemàtiques a la vida diària.

Hi ha tota una sèrie de projectes remarcables que porta a terme l'escola que ho fan possible, com l'Aula d'estimulació, un espai on la tecnologia ofereix a l'alumnat oportunitats de veure, sentir, tocar, entendre, crear i experimentar. O la biblioteca escolar, referent del pla de lectura del centre.

Les necessitats reals de l'entorn

Les necessitats reals de l'entorn

En l'àmbit de la inclusió, destaca el projecte APS (aprenentatge servei), una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo. La Mare de Déu del Mont comparteix aquest projecte amb l'Institut Ramon Muntaner de Figueres.

A través d'un conveni mediambiental amb l'Ajuntament de Vilafant, ha estat possible posar en marxa una Agenda 21. És molt interessant també un projecte relacionat amb la biblioteca inclusiva, El calaix de la diversitat, que consisteix a accedir a una selecció de recursos que proporciona la Biblioteca Fages de Climent de Figueres.

Amb l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal, és possible treballar el reciclatge i la reutilització a través del Projecte Repaper. I, entre moltes altres activitats que es fan gràcies a la col·laboració amb centres i entitats externes, val la pena mencionar el projecte de tecnologia, en què els estudiants de l'aula oberta de l'Institut de Vilafant confeccionen jocs per als alumnes de la Mare de Déu del Mont.

Els professionals de l'escola són divuit mestres tutors, dos mestres de suport, tres mestres d'audició i llenguatge, una mestra de religió, dos fisioterapeutes, onze educadors, una administrativa i una auxiliar d'infermeria. A més, hi ha professionals externs que també treballen al centre: l'EAP (Equip d'Assessorament i Orientació Psicopedagògica), l'EAP Deficients Visuals, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, Atenció Social i Fisioteràpia. Tots aquests professionals atenen 120 alumnes amb diferents Necessitats Específiques de Suport Educatiu (NESE).

LA DADA L'Escola Mare de Déu del Mont és de titularitat pública i es troba a Vilafant. S'hi poden cursar totes les etapes educatives (Educació Infantil, Primària i Secundària), seguint un currículum modificat. L'alumnat prové de diferents municipis de l'Alt Empordà.