El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha implementat el projecte Euronet 50/50 durant el curs 2017-18 a l’escola Ruiz Amado de Castelló d’Empúries i a la del Far d’Empordà. Es tracta d’una iniciativa europea que incentiva l’estalvi energètic bàsicament a les escoles, però també als diferents edificis públics, a partir de l’aplicació de bones pràctiques en l’ús i la gestió de l’energia a cada centre. La metodologia que es fa servir consisteix en introduir incentius econòmics a l'estalvi energètic aconseguit. A nivell europeu s'aplica el concepte 50/50 a unes 500 escoles i a 48 edificis públics dedicats a altres usos.

D’entrada, per participar en el programa, l’ajuntament de cada municipi -que és qui paga les factures de llum, aigua i gas dels centres- i l’escola signen un compromís mitjançant el qual el municipi es compromet a invertir en l’escola o bé a retornar-los directament el 50% dels estalvis econòmics aconseguits. En contrapartida, l’escola es compromet a aplicar un conjunt de bones pràctiques i a liderar el projecte.

En concret, les accions se centren en dissenyar un conjunt de protocols que han de permetre reduir els possibles malbarataments d’energia que es produeixen al centre i, al mateix temps, transmetre a tots els usuaris de l’escola involucrats en la iniciativa un conjunt de valors relacionats amb la sensibilització i formació a l’entorn de la cultura energètica.

Les tècniques de Consell Comarcal, Meritxell Frigola i Vera Torres, adscrites a l’Agència Comarcal de l’Energia i el Clima (ACEC) de l’àrea de Medi Ambient, són les encarregades de portar a terme el projecte als dos centres i, en aquest sentit, fa pocs dies que van realitzar el taller Actiwat tant al Ruiz Amado com a l’escola del Far. Aquesta activitat consisteix en un joc, cedit per la Diputació de Barcelona, que permet als alumnes d’una forma més dinàmica aprendre accions relacionades amb l’estalvi energètic. En el taller hi van participar 51 alumnes de sisè curs del Ruiz Amado i 13 alumnes del cicle superior de l’escola del Far d’Empor