L'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest dijous 14 de desembre una programació transversal d'activitats vinculades al Nadal, que es celebren des del 25 de novembre, amb la tradicional encesa de llums, fins al 6 de gener, dia de Reis. D'entre les activitats, que han estat coordinades per totes les àrees de l'Ajuntament, amb la implicació directa de Fires i Mercats, Acció Cívica, Educació i Joventut, amb un pressupost de prop de 200.000 euros, destaquen la Factoria Lúdica i de l'Enginy, que enguany amplia tallers, franges d'edat i dies; la cavalcada de Reis, que consolida el recorregut estrenat fa dos anys i incorpora una nova carrossa, el Tió Gegant a la plaça de l'Ajuntament, la tercera edició del programa Nadal els Barris, i el mercat de Nadal.

La quarta edició de la Factoria Lúdica i de l’Enginy, un projecte ja consolidat que té la idea de créixer sostingudament, torna a instal·lar-se a Casa Empordà amb les tradicionals cúpules geodèsiques, del 30 de desembre al matí al 4 de gener a les 19.30 h, amb la col·laboració dels museus del Joguet i de la Tècnica, amb tallers descentralitzats a la Biblioteca Fages de Climent i a l’Oficina Jove, i, sobretot, amb l’entrega dels dos caus escoltes de la ciutat —Xiprers al Vent i Sant Pere—.

D'entre les activitats que presenta enguany la Factoria, cal destacar un taller d’instruments de vent per a infants a càrrec del reconegut saxofonista de jazz Llibert Fortuny, un taller d’iniciació al grafit destinat al públic adolescent (i que culminarà amb pràctiques “sobre el terreny”) o un taller d’arteràpia adreçat a infants. A més, mantindrà la ludoteca, els tallers de robòtica, els jocs de construcció, i l’aclamat taller de sushi en família. Totes les activitats són gratuïtes i des del web es podrà consultar la programació completa i inscriure’s als tallers.

El projecte Nadal als barris arriba a la seva tercera edició amb 36 de propostes descentralitzades i properes, que han estat articulades amb les associacions de veïns de la ciutat, i que es concentraran del 23 al 30 de desembre als centres cívics i locals socials dels barris de Figueres. Del programa Nadal als barris, que també inclou les activitats organitzades per les mateixes associacions de veïns, destaquen propostes com ludoteques, tallers gastrolúdics, artístics, tecnològics, , etc., espectacles de música i de dansa, o cantades de nadales.

Pel que fa a les activitats de Cultura Popular, amb una vessant més tradicional, destaca el Tió Gegant, que s'instal·larà a la plaça de l'Ajuntament des del 22 de desembre al matí, coincidint amb el final de classes de la mainada, fins al 24 de desembre a la tarda. El dissabte 23 a la tarda, es donarà la benvinguda al tió amb un espectacle infantil a càrrec de la companyia Méstumacat. L'endemà, el dia de Nadal, a les 12 h, a la plaça de la Font Lluminosa, s'hi celebrarà la recuperada ballada de Nadal de sardanes.

Coincidint amb els Sants Innocents, el dia 28 de desembre es durà a terme un taller de clown amb l'Aula de Teatre al qual s’hi podrà acudir en família i que s’ha programat precisament aquest dia per tal de donar idees a tots aquells que no vulguin fer les bromes de sempre. A més, el dia 31 de desembre passejarà per Figueres l’Home dels Nassos, una tradició que l'Ajuntament de Figueres va recuperar fa quatre anys. Enguany serà la companyia La Llarga, una jove companyia figuerenca representada per la Rebeca Alabert i en Marià Llop, l'encarregada d'encarnar i interpretar aquest personatge.

Els dies 3 i 4 de gener, a la porxada de l’Ajuntament, hi haurà un carter reial que rebrà les cartes als Reis que els nens i nenes vulguin que arribin per via urgent a Ses Majestats. L'endemà, el 5 de gener, a la tarda, se celebrarà el tradicional concurs de fanalets al teatre Jardí, i l'esperada Cavalcada de Reis, que enguany consolida el recorregut que es va estrenar fa dos anys, que incorpora la plaça Catalunya i la plaça del Gra i que passa per la Rambla en sentit invers al de la circulació. Aquest recorregut permet que més gent, més esponjada i des de més perspectives, vegi la Calvacada i, alhora, garanteix més seguretat, que és una de les principals preocupacions de l'Ajuntament.

La Cavalcada

Com a novetats de la Cavalcada, que estarà integrada per més de 300 figurants, 150 dels quals són voluntaris inscrits al web que l’Ajuntament, enguany comptarà amb una carrossa més que l’any passat i, per tant, n’hi desfilaran vuit. La nova carrossa vol representar una mena de centre logístic per a la distribució dels regals, amb plànols de Figueres, escales, i elements destinats a escenificar que és des d’allà on es puja a les cases a portar els regals. A més, tenint en compte que Figueres és Capital de la Sardana i que enguany se celebra Bicentenari del naixement de Pep ventura, la carrossa inicial, la dels Consell d’Infants, tindrà elements al·lusius a aquesta efemèride.

Pel que fa a la resta de comparses, la cavalcada comptarà amb companyies externes (éssers màgics i lluminosos de la Companyia Yalicko, Pegàs —el cavall alat—, inflables lluminosos: 3 estels gegants i 2 cavalls lluminosos, follets i fades de Drakònia, Companyia Txaranga Dinamo, éssers de fantasia de la Companyia Montsrieurs, Xanquers de la Companyia Mademoiselle Paillette, cercavila de foc de la Companyia Frères Lumière i Dromedaris de la Companyia La Blaquière.

Entre les novetats de la cavalcada, també destaca que a la plaça de l’Ajuntament, l’espera dels Reis serà amenitzada per "Landry el rumbero", que s’ha renovat part del vestuari de la comitiva del Rei Negre, i que s’ha ampliat la comitiva d'en Fumera amb la construcció de dues grans estructures per als vigilants d'en Fumera.

El regidor de Cultura Popular, Quim Felip, ha ressaltat la gran feina que s'ha dut a terme des del Foment de la Sardana Pep Ventura per incloure activitats vinculades a la capitalitat de la sardana al programa de Nadal d'enguany i ha agraït la tasca de tots els tècnics de l'Ajuntament que han fet i faran possible aquest programa.

El regidor de Joventut i d'Acció Cívica, Jordi Masquef, ha destacat la consolidació tant del projecte del Nadal als barris com de la Factoria Lúdica, ha posat de relleu la importància d'estendre les activitats nadalenques arreu de la ciutat, i ha agraït el gran esforç que s'ha fet des de les associacions de veïns per dur a terme un programa d'activitats de Nadal paral·lel.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha subratllat que s'ha dissenyat un programa d'activitats molt divers i participatiu: "Rere cada proposta, hi ha la voluntat d’incorporar la visió de figuerencs i figuerenques i fer-los còmplices d’aquesta festa: des de les propostes desinteressades d’empreses i associacions amb la Marató, fins als dibuixos dels nens i nenes de P5 de totes les escoles amb els quals guarnirem, com cada any, els edificis municipals; des de les associacions de veïns fins a les entitats juvenils i el grau formatiu d’educació infantil de l’Institut Muntaner —amb qui hem dissenyat la Factoria Lúdica i de l’Enginy—. Els centenars de figurants voluntaris que any rere any s’apunten per desfilar a la Cavalcada de Reis són una altra mostra del fort arrelament cívic que aquestes festes tenen per a la ciutat".

A l'apartat de la web municipal "Nadal a Figueres" es publicarà tota la programació de Nadal, i a les xarxes socials, a través de l'etiqueta #NadalaFigueres es fer un seguiment diari de totes les activitats.