Natàlia Sánchez ha cursat estudis en Història i Comunicació Cultural. Ha treballat com a tècnica de projectes d´Òmnium Cultural, treballadora de la productora Metromuster i tresorera de la Candidatura d´Unitat Popular (CUP). Regidora de l´Ajuntament de Figueres i consellera comarcal.

- Després d´iniciar la seva car­rera política a l´Ajuntament de Figueres, ara li ha costat de fer aquest salt al Parlament?

- La meva carrera professional no és amb la política, sinó que el meu pas per la política és circumstancial. Davant d´aquesta situació excepcional, amb aquestes eleccions imposades, la militància de les CUP a les comarques gironines van proposar un equip per encapçalar aquesta llista. Tots nosaltres ens dediquem a la política de forma circumstancial. La decisió em va ser difícil, perquè tinc altes possibilitats de ser escollida diputada al Parlament i, per tant, he de prendre en consciència com afectarà la meva vida. És una decisió difícil, també, perquè, segons el codi ètic de la CUP, no podem tenir duplicitat de càrrecs. Si entro com a diputada, això tindrà conseqüències en la vida municipal i jo deixaria de ser regidora. Com que es tracta d´un projecte col·lectiu, no importa la persona i aquí ningú és imprescindible, perquè tots els que vindran després ho faran igual o millor que jo.

- Aquestes eleccions són especials, ja que han estat convocades pel Govern espanyol a partir de l´aplicació de l´article 155 de la Constitució. Vostès són els que es prenen amb més crítica aquests comicis?

- No només la CUP mira aquestes eleccions com a excepcionals, sinó que també entenc que ho fan tots els espais polítics que han apostat per la República, sobretot els partits que formaven el govern cessat, el PdeCAT i ERC. Aquestes eleccions són excepcionals, perquè el Govern espanyol no ha de ser l´encarregat de convocar eleccions a Catalunya ni de dissoldre el Parlament.

- Des del moment que els exconsellers a la presó acaten el 155, vostès se senten com els únics defensors de la unilateralitat?

- No entraré a opinar sobre les estratègies jurídiques de cadascú, que són del tot legítimes, ja que es diferencien de l´estratègia política. No es tracta que la CUP sigui l´única que defensi la unilateralitat, sinó que s´ha de veure la població que l´1 d´octubre va decidir unilateralment exercir el seu dret a l´autodeterminació, perquè és l´única forma en què es pot exercir aquest dret actualment. Crec que hem d´estar a l´alçada d´aquesta gent, que eren més de dos milions de persones. L´exercici dels drets negats només es pot fer des de la unilateralitat.

- Acabem de passar un mes molt convuls, amb un govern cessat, presos polítics i exiliats. Creu que la ciutadania, davant d´aquest panorama, es pot haver desmobilitzat?

- No, totalment al contrari. És evident que la intensitat amb què hem viscut aquests dies pot generar un estat de xoc social i emocional, amb les seves conseqüències. Hi ha hagut, però, una capacitat d´organització brutal de la societat civil catalana. No podem fer en cap cas una lectura de cansament fruit del desànim.

- Quins són els punts forts i els punts febles de les comarques gironines?

- En el marc nacional de materialització de la República, proposem que realment siguem capaços d´enfortir i consolidar totes les institucions públiques imprescindibles per assolir la sobirania, que és el que li falta a aquesta República. Hem de ser capaços de transformar l´Institut Català de Finances en una banca catalana pública. Hem d´enfortir el servei educatiu públic i hem de ser capaços de detectar quines són les necessitats sanitàries. A escala territorial, cal que preservem tots els espais de gran valor ecològic a les comarques gironines. Parlem de tenir un sistema públic prou fort, amb uns funcionaris que no estiguin precaritzats.

- Per a la CUP, el territori gironí està més abonat a obtenir més vots, atenent el mosaic sociològic?

- La CUP a les comarques gironines ha demostrat una gran capacitat de tenir presència a molts municipis. Viladamat, per exemple, ha estat capaç d´abastir-se d´energia de forma autogestionada amb plaques solars. Respondrà la capacitat que hàgim tingut d´arrelar-nos al territori i explicar el nostre projecte. Cal que també puguem interpel·lar aquelles persones que no són directament sobiranistes, perquè considerem que, a través d´aquestes polítiques republicanes, es poden sentir perfectament interpel·lades més enllà de qüestions identitàries.