Especialista en trastorn de lateralitat, Joëlle Guitart ha vingut fa uns dies a La Salle Figueres per impartir dues conferències, una adreçada a professorat i una altra a les famílies, en què ha explicat com afecten en la vida dels nens, en les emocions i en el rediment escolar, els problemes de lateralitat.

És terapeuta de lateralitat i psicomotricitat, titulada per la Facultat de Medicina de París. Fundadora i directora, des del 1970, del Centre de Lateralitat i Psicomotricitat de Barcelona, dirigeix el Centre d'Investigació de Lateralitat i Psicomotricitat.

Com és l'alumne que presenta un trastorn de lateralitat?

Ens referim a nens hipotònics, molt lents, que es bloquegen amb facilitat, que són maldestres, que presenten quadres d'ansietat... Són nens que necessiten més temps per fer una còpia, un dictat, a vegades salten paraules o síl·labes. També tenen dificultats lectores. Tot i això, són nens amb un quocient intel·lectual normal o superior al normal, però tenen dificultats per seguir el ritme de la classe.

És clar que les seves emocions se'n deuen ressentir.

Pateixen molt perquè, malgrat que s'esforcen, els costa molt aprovar assignatures. Són nens intel·ligents i s'adonen que tenen un problema que no poden explicar, que no entenen.

Creu que estem poc informats sobre lateralitat?

La lateralitat és molt desconeguda encara a l'Estat espanyol, tot i que afecta un 25% de la població. És una carrera de l'àmbit de la Medicina més aviat jove. Fa 52 anys que es va descobrir a la Facultat de Medicina de l'Hospital Universitari Salpêtrière de París, on vaig estudiar i formo part de la primera promoció. L'últim lloc on s'ha introduït aquesta carrera és a Milà, però a Espanya encara no.

Un 25%? La incidència d'aquest trastorn sobre la població és molt alta.

Precisament, en ser un trastorn encara poc conegut, sovint es confonen els problemes de lateralitat amb altres patologies, com la dislèxia o el TDAH, però no és ni dislèxia ni TDAH.

Amb un llenguatge planer, què s'entén per lateralitat?

És un trastorn neurofisiològic heretat per la branca materna o paterna. Té un tractament que, en ser neurofisiològic, no genera recaigudes un cop finalitzada la teràpia. I l'ús de fàrmacs està absolutament descartat.

El tractament pot acabar amb curació?

Efectivament, hi ha una curació mínima del 80%, tant pel que fa al rendiment mental com al rendiment emocional. Cada cinc mesos es fa un test de control i quan s'arriba al 80% de curació, si no hi ha cap ítem que indiqui estancament, aleshores seguim treballant per assolir el 85%, el 90, el 95 i el 100%. Tot i que la lateralitat és un trastorn heretat, un cop el pacient està curat, millora no només en el rendiment, sinó en els estudis per al dia de demà, per a la vida professional, per a la seva vida familiar i, molt important, no transmetran problemes de lateralitat als seus fills.

De quina forma cal estar atents? Quan pot saltar l'alarma que un nen presenta lateralitat?

L'alarma salta a partir dels quatre anys i mig o els cinc anys del nen. A partir d'aquest moment, ja es pot fer un test de lateralitat. I és important fer un test de lateralitat perquè, com en qualsevol malaltia en l'àmbit de la salut, allò més important no són els símptomes, sinó l'etiologia, esbrinar la causa.

En què consisteix el test?

Parlem d'un test neurofisiològic que és molt exhaustiu i molt complet. Es comprova la sinapsi del braç i de la mà, el percentatge de dretà i d'esquerrà; l'ull, l'oïda i la motricitat facial; també es miren les cervicals i l'esquena, i la cama estàtica i la cama dinàmica. Amb tota aquesta exploració de la lateralitat, si hi ha més dominància dretana, caldrà lateralitzar l'alumne a la dreta, i si la dominància és esquerrana, caldrà lateralitzar a l'esquerra.

I això com es fa?

Amb uns exercicis específics per estimular la sinapsi, els recorreguts neurofisiològics que activen el lòbul cerebral corresponent a la lateralitat adequada.

Posi un exemple del resultat d'un test a un nen amb la lateralitat creuada.

Un nen pot ser esquerrà de mà, amb l'ull dretà, la cama estàtica esquerrana, la cama dinàmica un 60 per cent dretana i un 40 per cent esquerrana, les dorsals 65 dretanes i 35 esquerranes... Aleshores, es pot saber quina és la dominància.