Els moments d'esbarjo i les hores d'educació física tenen, des de fa uns dies, un al·licient nou al pati de l'Escola Joana d'Empúries, de Castelló d'Empúries. En un dels murs exteriors, s'ha creat un espai decorat amb els elements que identifiquen el municipi: la basílica de Santa Maria, el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, la festa medieval Terra de Trobadors, el mar Mediterrani i el riu Muga.

Aquest espai és molt més que un mural, és un complement didàctic amb finalitats pedagògiques. L'APA (Associació de Pares d'Alumnes) ha destinat la subvenció de 3.000 euros, que concedeix l'Ajuntament de Castelló d'Empúries a aquestes entitats escolars, a fer realitat un projecte que no només dona color i vida al pati sinó que, a més, ofereix joc als nens i les nenes. La instal·lació és totalment homologada, expliquen els representants de la junta de l'APA que s'han brindat a mostrar-nos el muntatge.

La subvenció i els diners de l'APA

La subvenció i els diners de l'APA

"Els diners de la subvenció ens han anat molt bé per tirar endavant aquest projecte, sempre en coordinació amb l'equip directiu de l'escola. Tot i així, vam fer curt i des de l'APA hem hagut d'afegir uns mil euros més per poder completar el pressupost que costa la paret d'escalada", han explicat Sandra Martorell, Rébecca Fons, Esther Pujadas i Rosario García, mares de l'APA.

Dels treballs a la paret seleccionada, s'ha ocupat l'empresa Gecko Walls, especialitzada en la transformació de patis escolars. El mural ha estat obra d'un artista que col·labora amb aquesta empresa, Ramon Guillamon, el qual ha rebut instruccions de l'APA i de l'equip directiu del Joana d'Empúries per crear una història a partir d'icones castellonines.

El conjunt forma un rocòdrom, amb preses de colors adequades a nens i nenes d'Educació Primària i un terra de seguretat tou.

Fitxes per a educació física

Fitxes per a educació física

Les mares de l'APA comenten que, a més de les finalitats pròpies del joc, la instal·lació també té objectius educatius. "Per això, s'han facilitat unes fitxes d'activitats als mestres d'educació física de l'escola, perquè les posin en pràctica amb els alumnes", apunten.

Aquesta acció s'emmarca en un projecte molt més ampli de millora dels patis, que l'APA i l'equip directiu han previst anar realitzant en els pròxims cursos. Precisament, aquest desembre es proposarà als alumnes del centre que expliquin, a través d'un dibuix o d'una redacció, com s'imaginen que hauria de ser el seu pati. D'aquesta manera, es tindrà en compte l'opinió dels nens i les nenes a l'hora d'anar-lo adequant.

LA DADA: Les actuacions que emprèn l'APA són possibles, sobretot, gràcies a l'aportació de la quota de soci que fan les famílies i a diverses activitats que promou l'entitat. L'APA la formen uns 250 socis.