Una de les finalitats de les reunions que organitzen els centres educatius amb les famílies és l'enfortiment de la participació i la comunicació entre les dues parts. Cada cop més, des de les escoles i els instituts, es dona més importància a aquestes trobades, emfatitzant el diàleg i la col·laboració entre pares i mestres.

El Servei Educatiu de l'Alt Empordà, amb el suport de la Fundació Jaume Bofill, treballa per poder introduir el debat sobre les reunions amb les famílies dins del claustre de les 63 escoles de la comarca de l'Alt Empordà, arribant als seus 1.285 mestres.

La idea és oferir un total de catorze xerrades/debat coordinades per una professional del món educatiu, Alba Castellví. Ella és educadora, sociòloga i mediadora. Ha fet tallers, conferències i sessions particulars sobre l'assessorament de pares i mares. Ha treballat en equips d'investigació universitaris i ha impartit classes a les facultats d'Educació Social i de Sociologia. Està especialitzada en la gestió dialogada de conflictes i la mediació.

Alba Castellví és autora dels llibres «Un cistell de cireres. Set contes petits per fer-nos grans» (Estrella Polar) i «Educar sense cridar. Acompanyant els fills d'entre quatre i dotze anys en el camí cap a l'autonomia» (Angle Editorial).

En aquests debats que manté Alba Castellví amb els membres dels claustres de les escoles altempordaneses, es mira de trobar respostes a interrogants com aquests: "Com redissenyem les reunions amb les famílies? Estem satisfets de les reunions de nivell que fem al nostre centre educatiu? Ens serveixen per compartir el projecte de centre amb les famílies? Com passar de les reunions informatives a reunions amb contingut pedagògic? Podem generar debat pedagògic amb les famílies? Les reunions de nivell ens poden ajudar a millorar la qualitat dels vincles entre els docents i les famí- lies? Com fer que les famílies en situacions més desafavorides participin en aquestes reunions i acompanyin els seus fills en la seva trajectòria educativa?" En aquestes xerrades, s'exposen diferents plantejaments, dinàmiques i es presenta la guia «Com redissenyar la reunió amb famílies?», que s'estructura en tres blocs.

Els tres blocs

Els tres blocs

Per què hem de redissenyar les reunions amb famílies? En aquest bloc, hi ha el marc conceptual i els principis inspiracionals de la guia, les evidències que sustenten el procés de transformació i els referents que us acompanyaran en moltes de les activitats proposades.

Quines són les orientacions metodològiques? Tracta sobre el funcionament de la proposta d'activitats dissenyada pel projecte, les fases que us proposem recórrer durant el procés, la metodologia dels guions d'activitats i moltes orientacions pràctiques que faran que la implantació de la guia sigui tot un èxit.

Com es presenta la proposta d'activitats? Aquí hi ha el motor de tot el procés de redisseny de les reunions d'inici de curs, amb totes les activitats proposades per tal que pugueu iniciar el procés i seguir el vostre propi itinerari de treball.