Les obres de construcció d´un nou equipament cultural al solar que va deixar la seu de la Societat Unió Fraternal (SUF) sembla que encarrilen el tram final després d'un projecte amb més de set anys d'entrebancs. L'obra té un cost de 2,7 milions i es va incloure al Pla de Barris però es va aturar uns anys. L'estructura està acabada i s'està cobrint la façana per començar amb la part interior. El resultat és un edifici singular arquitectònicament que s'incorpora al patrimoni rosinc.

L'edifici s'integra a l'entorn urbà amb un edifici fragmentat en dos volums i un gran pati obert. Una façana és de planta baixa més tres alçades, a la riera Ginjolers, i la del carrer Trinitat s'eleva amb dues plantes. L'edifici s'ha plantejat com un espai obert a l'exterior i amb molta llum natural.

A la planta baixa hi haurà la SUF (214 m2) i un bar. A la primera, l'administració de la SUF i un altell.

La societat va decidir cedir l'edifici a canvi d'un espai en el nou. L'acord entre l'Ajuntament i la societat es va fer el 2009. La SUF mantenia la gestió i ús exclusiu d'una part del futur edifici per a la realització de les seves activitats, mentre que l'ajuntament gestionarà la resta de l'equipament. L'objectiu era que es posés en marxa fa cinc anys. El projecte es va incloure al Pla de Barris durant el govern de Magda Casamitjana (PSC) (2007-2011). El canvi de govern i la crisi econòmica van frenar l'obra.

Aturat per la crisi

L'equip de govern de CiU va decidir aturar-lo i rebaixar el cost del projecte, un edifici de 2.400 metres quadrats i disseny innovador de 05 AM Arquitectura.

Això va suposar que, l'octubre de 2012, la SUF recuperés l'antiga sala per tornar-hi a fer activitats i va donar un termini de dos anys per fer l'obra. Si el 2014 no es feia l'obra s'havia de tornar l'equipament.

Però finalment l'abril de 2015 l'Ajuntament va començar l'enderroc. I van començar de nou els entrebancs. El primer, l'aparició d'uralita. Es va haver d'esperar el permís d'Indústria perquè la retirada del material contaminant requereix d'un tractament especial.

Passat l'estiu d'aquell any, va començar la construcció del nou equipament a la Riera Ginjolers amb una superfície de 2.172 metres quadrats obtinguts del solar de la SUF i un solar adjacent.

Durant aquest temps han patit molts retards. S'ha hagut de canviar el projecte perquè el subsol no era el que preveien i van tenir problemes amb l'empresa adjudicatària. Per això, l'alcaldessa Montserrat Mindan admet que estan al final, però prefereix no posar dates. S'estan col·locant les plaques de la façana per donar pas a la darrera fase dels interiors.

L'edifici enderrocat era de 1927 i va ser la seu de la SUF per donar pas a un nou equipament destinat a usos socials i culturals.