El vot dels nou regidors del PP, PSC, CExF, Cs, i els dos regidors no adscrits -Manel Toro i Núria Galimany-, i l'abstenció de la CUP han obligat el govern del PDeCAT en minoria de Figueres a acceptar una modificació de les ordenances que preveu rebaixes del 5% en l'IBI. Els canvis es van aprovar al ple convocat ahir a petició d'aquests regidors -excepte la CUP-, després que el govern optés per una pròrroga de les ordenances que impedia el debat. Els tràmits no es podran tancar abans de finals d'any i per això no podran entrar en vigor fins l'1 de gener de 2019.

La regidora del PP Maria Àngels Olmedo va ser qui primer va posar sobre la taula el motiu d'haver sol·licitat portar a ple una proposta de modificacions de les ordenances. Va manifestar el malestar, en el qual coincideix tota l'oposició -inclòs ERC, crítica amb la maniobra dels grups-, perquè el govern, amb només cinc dels vint-i-un regidors, no hagués tingut en compte la resta de formacions. «Es tanca, es fa roda de premsa, i aquí la resta de l'oposició no compta», va dir.

Ordenances prorrogades

L'equip de govern va anunciar el 19 d'octubre en una roda de premsa que prorrogava les ordenances per al 2018 i, per tant, es congelaven.

Els nou regidors van sol·licitar un ple per debatre-les. Ho van fer amb temps suficient perquè entressin en vigor el 2018 amb un ple el 9 de novembre però es va suspendre per errors en la tramitació -faltava l'expedient. Ara no hi ha temps per al 2018 i entraran en vigor el gener del 2019 sempre que no es tornin a modificar abans.

L'alcaldessa, Marta Felip, va defensar que s'havien prorrogat seguint l'acordat després del trencament del pacte amb PSC i l'abandonament dels dos regidors d'Unió en què el govern va fer un informe econòmic de la situació per garantir que es mantindria l'equilibri financer. L'informe marcava uns passos a seguir.

La modificació principal es produirà a l'IBI. S'han aprovat diverses bonificacions en l'impost però la més important és la bonificació automàtica del 5% de rebuts anticipats (sense fracció i prèvia petició a l'Ajuntament) i del 5% pels rebuts domiciliats.

Felip advertia que, tenint en compte altres canvis d'ingressos, «és impossible la sostenibilitat dels serveis que estem prestant amb una reducció d'interessos derivats d'aquesta reducció de l'IBI». Advertia que amb la congelació ja es rebaixen els ingressos. Per al 2018 s'espera deixar d'ingressar 1,7 milions «Quins serveis volen reduir?» els demanava de cara als pressupostos.

Però els portaveus dels grups, Pere Casellas (PSC), Olmedo (PP), Héctor Amelló (C's), Òscar Vergés (CExF) i Manel Toro (regidor no adscrit) van defensar aquest alleujament fiscal.

La resta de modificacions de les ordenances es referien a l'impost de vehicles que disposin d'un sistema híbrid i de vehicles històrics.

Es va aprovar amb els vots a favor dels nou regidors i l'abstenció dels dos regidors de la CUP, també crítics amb la falta de debat. ERC va votar-hi en contra i va qualificar de «pantomima» la convocatòria d'aquest debat.