El dissabte 25 de novembre, a les sis de la tarda, hi haurà l'acte d'encesa de les llums de Nadal davant de l'arbre de tretze metres d'alçada de la Rambla de Figueres. En aquest esdeveniment tan especial per a la ciutat, hi participarà la coral de nens del Sant Pau i del Ramon Muntaner, sota les ordres de Pere Puig, els Pastorets de Figueres, Laia Alsina i, possiblement, en Fumera. Les coordinadores de l'acte, Bel Bellvehí i Anna Garcia, presentaran l'espectacle que deixarà veure a la gent de la comarca com prenen vida les llums inspirades en postals de Salvador Dalí.

Enguany es passarà de 306 a 319 llums en el total de la ciutat, i l'Ajuntament destaca que han procurat canviar el filament de l'enllumenat tradicional per passar a la tecnologia LED, que suposa un estalvi del 80%. Es col·locaran sis noves formigues a la plaça Ernest Vila per donar més visibilitat a aquest element dalinià, i hi haurà noves figures a la calçada dels Monjos, el carrer Pi i Maragall, Sant Francesc de Paula, Fossos, la plaça Sant Vicenç de Paül i a la plaça del Sol.

Teatre de carrer per a tothom

Des de fa cinc anys, l'Associació de Guies de Figueres organitza una ruta màgica per explicar el significat que tenen les llums de Nadal de la ciutat.

La Ruta Nadalí comença amb la fugida de la nina Nadalina del Museu del Joguet. Aquesta nina, interpretada per Anna Garcia i acompanyada per la contacontes Bel Bellvehí, serà l'encarregada d'anar guiant tots els assistents a través dels carrers il·luminats. L'objectiu dels participants és anar buscant uns sobres màgics, que poden trobar en establiments comercials, restaurants o fins i tot ser entregats per la mateixa Cartera Reial. Dins d'aquests sobres, s'hi troben les postals de Dalí amb les quals s'han inspirat les llums de la ciutat, que tenen un punt en comú: són arbres de Nadal, però dalinitzats. A través d'aquesta mena de gimcana, es dona vida als carrers de la ciutat.

Un altre element important en aquesta visita tan peculiar és en Fumera, un emissari dels Reis que ve per veure si els nens s'han portat bé. Aquest és un personatge popular que s'ha recuperat i que enguany apareixerà amb un nou vestit de Celia Vela. Abans d'en Fumera, la dissenyadora ja havia vestit la Bel i la Nadalina en un gest desinteressat amb el qual participa en aquest esdeveniment tan màgic i fantasiós.

Les inscripcions per la ruta es poden fer a l'Oficina de Turisme a partir del dia 30. L'acte és gratuït, apte per a tots els públics i es farà els dies 6, 7, 8, 16, 17, 23, 27, 28, 29 i 30 de desembre de 2017, i el 2, 3 i 4 de gener del 2018. L'acte té una durada aproximada d'una hora i mitja, i compta amb la col·laboració dels Pastorets, l'escola de música Pere Puig, l'Aula de Teatre, la família Lluís Carbó (residents a la segona casa de Dalí) , el Museu del Joguet i les corals de l'institut Ramon Muntaner i l'escola Sant Pau.