La comunitat colombiana és la cinquena més representada entre les estrangeres a la ciutat de Figueres, darrere dels marroquins, bolivians, romanesos i senegalesos. Aquest col·lectiu representa un 1,46% de la població total del municipi, segons dades de l'IDESCAT. L'Associació Llatinoamericana de Figueres és una entitat que uneix i dona suport a totes les nacionalitats llatines. Amb un portaveu per a cada nacionalitat, el col·lectiu és un punt d'unió pels aproximadament 1.500 colombians que resideixen a Figueres. Parlem amb Yrving Antonio Navarro Alvarado, president de l'associació llatinoamericana de Figueres.

- Com es podria definir els colombians que viuen a Figueres?

- Són gent carismàtica i alegre. El perfil de colombians a la ciutat és molt diferent: joves, gent gran, nens nascuts aquí, emigrats... En molts casos, però, es tracta de pares de 35 anys o més que s'han establert aquí i, una vegada han arrelat, han portat amb ells la seva família.

- Es concentren en algun barri concret?

- No. Estan integrats i escampats per tota la ciutat. I la majoria d'ells tenen establiments amb productes de Colòmbia que no es troben als supermercats: la cervesa Aguila, les coles amb gust de poma...

- Què implica tenir la doble nacionalitat?

- La majoria de nosaltres la tenim perquè ens dona avantatges als dos països, tot i que ara que s'han eliminat els visats és molt més fàcil tenir lliure accés.

- Encara que sigui fàcil viatjar a Colòmbia, la distància hi és...

Sí. Per això per a nosaltres són tan importants les celebracions tradicionals. Ens fan recordar la gent que tenim allà. En dies com la celebració de la Independència de Colòmbia (20 de juliol), el dia del pare i de la mare o el "Festival Latino", els colombians munten grans celebracions.

- Els colombians se senten còmodes a Figueres?

Totalment. És una ciutat que acull cultures de tot el món i ens hi sentim com a casa.