Gino Ferri creu en una escola que es preocupa per la formació integral de la persona, en una escola oberta, democràtica i participativa, en una escola que ofereix oportunitats d'aprenentatge coherent amb la identitat de la infància. I quan parla d'infància es refereix a les persones de 0 a 18 anys, franja que engloba tota l'etapa educativa.

Així ho va afirmar en la seva conferència, el 10 de novembre, a l'Auditori dels Caputxins de Figueres. Gino Ferri va transmetre quines són les claus per repensar l'educació pública més enllà de les pedagogies alternatives. En va citar tres "que tenen una forta relació de reciprocitat: la funció de l'escola, la infància i l'aprenentatge".

El mestre, pedagog i formador de mestres italià, que ha estat convidat pel Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà per pronunciar aquesta xerrada, va omplir pràcticament totes les butaques de l'auditori. En el seu discurs, va destacar que "els nens són incansables investigadors de la realitat, fins a trobar respostes coherents".

El ponent va descriure la criança com un procés "microsocial", que té a veure amb la família, i, així mateix, va situar l'educació en un context "macrosocial", en què s'inclou l'escola.

Una oportunitat educativa

Una oportunitat educativa

En un moment de la seva conferència, va il·lustrar la pantalla de l'escenari amb imatges d'un nadó intentant esbrinar l'efecte que provoca un raig de sol projectat des d'una finestra sobre la seva cama. I, en aquest sentit, es va mostrar convençut de l'error que suposa no considerar l'etapa de 0 a 3 anys com una oportunitat educativa per als nens. "Encara hi ha gent que diu que la llar d'infants és un lloc on guardar els nens", va criticar.

Canviar la societat

Canviar la societat

En un instant d'ostentació personal, Gino Ferri va presumir d'una frase que una vegada va llegir a Internet i que va trobar molt interessant, i poc després va descobrir que l'havia pronunciat ell mateix i que havia estat extreta d'una entrevista que li havien fet. Diu així: "L'escola és la possibilitat fonamental per canviar la societat. Ara, saber fer coses mecàniques no serveix de res. Ara, allò que li cal a cada persona és saber interpretar la realitat i saber construir possibilitats."

El mestre i pedagog també va voler homenatjar grans pensadors que van brillar en el segle passat com Jean Piaget, Jerome Bruner o Albert Einstein. Una de les cites destacades va ser de Piaget: "L'objectiu principal de l'educació és crear persones capaces de fer coses noves, i no simplement repetir el que van fer altres generacions.