Reduir l´exclusió social a través de la inserció laboral i l´educació és la línia de treball que Càritas vol potenciar i que va presentar diumenge passat a través d´una vintena de projectes que estan en marxa a l´Alt Empordà Interior, en un acte al Teatre El Jardí. La trobada va combinar la difusió de la tasca de l´entitat amb actuacions musicals i teatrals diverses, tot compartint "una tarda de compromís amb els nostres valors, però també d´entreteniment", assegurava el seu president, Marià Lorca, i amb la intenció de "remoure consciències", destaca Antoni Calvó, membre de la Junta Directiva a l´Alt Empordà.

Càritas Alt Empordà Interior és una de les 50 Càritas de la diòcesi de Girona. L´acció social desenvolupada per Càritas va molt més enllà de l´entrega assistencial, sinó que se centra en la promoció de la persona i en la seva autonomia, "a través d´iniciatives molt diverses com els tallers d´acollida lingüística i cultural, els pisos d´acolliment temporal, els projectes contra la solitud de les persones grans, el suport educatiu o la inserció laboral" apunta Calvó. L´atur i el treball precari dificulten trencar el cercle de l´exclusió social i per combatre aquesta realitat l´entitat aposta per l´educació i la feina. Vint-i-set persones s´han beneficiat a la comarca dels projectes d´inserció laboral, formació, orientació i prospecció d´empreses. Cal destacar l´ampliació de servei de missatgeria a l´Alt Empordà, a través d´Ecosol, l´empresa d´inserció de Càritas Diocesana de Girona que ja ha creat un lloc de treball a la comarca, amb la voluntat de seguir ampliant el nombre de persones inserides al món laboral abans que acabi l´any.

L´altra gran línia de treball, el suport a l´escolaritat, ha permès atendre 30 persones assolint un 67% de millora en els resultats acadèmics, i aconseguint que els nens i els joves tinguin un bon nivell d´escolarització.

Amb actes com el de diumenge passat, Càritas posa de manifest la necessitat d´incrementar tant els recursos humans com econòmics, per combatre la pobresa. L´any 2016, Càritas Alt Empordà Interior va atendre 2.295 persones, xifra lleugerament inferior el 2015, sobretot a causa de la baixada en entrega directa d´aliments. Però ha crescut en nombre de projectes, que ja en són 20. A escala de Catalunya, Càritas Diocesana va atendre un total de 360.604 persones beneficiàries, una xifra superior en un 4,7% a la del 2015. A la demarcació de Girona, prop de 55.000 persones s´han beneficiat dels 45 projectes i 314 serveis d´acció social de Càritas el 2016, una xifra que es manté estable els últims anys. El 57% de les famílies que ha atès l´últim any té fills al seu càr­rec i el 13% dels seus usuaris són menors. Les peticions d´ajuda de les famílies monoparentals, amb un 27%, són les que han augmentat més; el 25% de les persones ateses són infants i joves i l´11%, majors de 65 anys. La tendència a l´alça es troba entre els col·lectius més joves i més grans. Pel que fa a la procedència dels beneficiaris, tot i que el gruix és d´origen estranger (amb un 23% en situació administrativa irregular), el 35% tenen nacionalitat espanyola. Aquest últim grup és el que ha crescut més.

Càritas Diocesana de Girona té actualment 1.951 socis i donants i inclou 442 entitats i plataformes. En formen part 258 entitats amb cor i 108 empreses col·laboradores i d´inserció. L´entitat compta amb més de 2.500 voluntaris, 129 persones a l´Alt Empordà Interior. Aquestes persones són el cor de l'entitat i diumenge passat va ser un dia per agrair la tasca del voluntariat i animar altres persones a sumar-se als projectes de l´entitat.