Augmenta la generació de residus a les comarques de Girona. En concret, cada ciutadà produeix 1,71 quilos de brossa cada dia, una xifra quatre punts per sobre de la mitjana catalana, que se situa en 1,36 quilos. Des de l'Agència Catalana de Residus (ARC) vinculen aquest increment al pes turístic que té la demarcació. De fet, el Baix Empordà i l'Alt Empordà són, de llarg, les dues comarques on més brossa es produeix. El director de l'ARC, Josep Maria Tost, reconeix que s'ha millorat en els últims anys, però demana "sortir de la comoditat" perquè "no es pot seguir en aquesta línia de generar tants residus". En aquest sentit, Tost considera que cal un "canvi radical" en els hàbits dels ciutadans i les empreses, i demana als ajuntaments que "s'impliquin" i incentivin programes com el 'Porta a porta'. El director ha posat d'exemple Vilablareix (Gironès), que supera el 80% de recollida selectiva neta.

Torna a créixer la quantitat de residus que generen els gironins. Una xifra que ha anat en augment els darrers anys, en bona mesura pel pes turístic que té la demarcació. De fet, només el Gironès amb 1,17 quilos per habitant i dia, està per sota de la mitjana catalana (1,36). El Baix Empordà, en canvi, és la comarca que més brossa produeix al llarg de l'any. En concret, arriba als 2,19 quilos, seguida de ben a prop per l'Alt Empordà que en genera 2,15.

El director de l'ARC, Josep Maria Tost, reconeix que el factor turístic és "molt rellevant" al conjunt de la demarcació, i per tant és una "assignatura pendent". "Segurament molts visitants que passen les vacances a Catalunya, reciclen al seu país, però aquí s'obliden de fer-ho", ressalta Tost, a l'hora que demana "més compromís" a hotels i restaurants per tal de revertir les xifres.

Tost també ha reclamat més implicació per part dels ajuntaments, i així incentivar programes com el 'Porta a porta', que serveixen per millorar la recollida selectiva, i que són especialment eficaços en pobles. "Tenim clar que el Porta a porta es pot aplicar al 80% dels municipis catalans, i hem de lluitar perquè es faci", ha reblat.

En aquest sentit, ja hi ha 180 municipis que posaran aquest programa en marxa a partir del 2018, i s'afegiran als 140 actuals. "És evident que el sistema funciona, i al cap de l'any acabes produint menys residus", remarca Tost.

El director de l'ARC ha volgut destacar la feina feta per Vilablareix. Aquest municipi del Gironès ara mateix recicla més del 80% de la brossa que genera. És, de llarg, la localitat més eficient a la demarcació de Girona, i a Catalunya només la supera Matadepera (Vallès Occidental), que recicla prop del 90%.

La proximitat és clau

Un dels aspectes més rellevants per aconseguir una millora en el reciclatge és, segons Tost, acostar i facilitar a la ciutadania aquest concepte. "Aquí els ajuntaments ens han d'ajudar, per fer més fàcil i més accessible el reciclatge al ciutadà".

Per això, diu el director, ja tenen a punt una sèrie de subvencions dedicades a aquells consistoris que generin menys residus al cap de l'any. En total, la Generalitat es gastarà 8 MEUR en ajudes, que serviran per premiar els governs locals més eficients.

Per contra, també està previst un augment del gravamen per cada tona de brossa que es generi. Si actualment es paguen 30 euros per cada 1.000 quilos de residu, el 2018 s'incrementarà a 35,60 euros. La taxa anirà pujant i el 2020 es preveu que sigui de 47,10 euros per tona. "D'aquesta manera premiem aquells ciutadans que reciclen i incentivem a fer-ho a aquells que no volen", ressalta Tost.

Més consciència empresarial

Des de l'Agència de Residus de Catalunya també s'ha volgut destacar "la bona feina" que fan les empreses, especialment si ho comparem amb els particulars. Mentre que els ciutadans catalans reciclen un 30% de la brossa que generen, les empreses ho fan un 80%.

Tost ha explicat que el motiu és que el reciclatge s'ha convertit en un cost per l'empresari. "Al compte de resultats, els residus generen unes despeses que es volen evitar, per això aquest canvi d'actitud", comenta.

Per tot plegat, Tost aposta per anar cap a una "taxa justa que creï consciència" al ciutadà. "Hem d'aconseguir que ens preocupi reciclar perquè si no ens costarà diners", assenyala. El director confia en què es pugui arribar als estàndards marcats per la Unió Europea, que fixa que, de cara el 2030 es recicli entre el 65 i el 70% del què es genera.