La subestació d'Endesa que completa el parc elèctric de la MAT a Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà) entrarà en servei el primer semestre del 2018. La subestació rebaixarà la tensió de la MAT dels 400 kV fins als 132 i ha suposat una inversió de 10,2 milions d'euros (MEUR). En una primera fase, l'electricitat sortirà des d'aquí a través de cinc línies d'alta tensió. Segons subratlla Endesa, la subestació es concep com "un hub", un nus de connexió que reforçarà el subministrament arreu de les comarques gironines (i que se sumarà als ja existents a Juià i a Bescanó). El responsable de línies d'alta tensió de la companyia, Carles Amills, subratlla que, quan entri en servei, es minimitzarà el risc que es pugui repetir una situació de col·lapse com la que es va viure el 2010 amb la gran nevada. A més, i preveient més necessitats de línies, la subestació de Santa Llogaia també s'ha preparat per ampliar-se amb noves esteses de 132 kV i, fins i tot, un parc de mitjana tensió a 25 kV des d'on surtin fins a dotze noves línies.

Després de gairebé dos anys d'haver començat l'obra, Endesa ja està enllestint la nova subestació a Santa Llogaia d'Àlguema. Els treballs van començar al desembre del 2015 i es preveu que l'energia ja flueixi pels transformadors -i des d'aquí, a les llars i empreses- al llarg del primer semestre de l'any vinent.

La nova subestació ha suposat una inversió de 10,2 MEUR. Un cop s'enllesteixi, també es completarà el parc elèctric vinculat a la MAT que hi ha a Santa Llogaia d'Àlguema. El formaran l'estació conversora (el punt d'inici de la interconnexió), la subestació dels 400 kV de Red Eléctrica, la d'Adif que dona energia al TAV i la d'Endesa.

La nova subestació compta amb tres transformadors que funcionaran a l'uníson, i que rebaixaran l'energia que arribi de la MAT dels 400 kV fins als 132. En una primera fase, aquesta alta tensió sortirà cap al territori a través de cinc línies de 132 kV (una cap a Vilamalla, una cap a Juià, una cap a l'estesa Olot-Serinyà i les dues últimes cap a Figueres).

La nova subestació reforçarà el subministrament a la Costa Brava Nord, però de retruc també ho farà arreu de la demarcació. I és que, com subratlla Amills, per a Endesa Santa Llogaia serà "un hub, és a dir un nus de connexió" de tota la xarxa de transport del territori (que se sumarà als dos ja existents a Juià i a Bescanó). "Creem una malla important en alta tensió, que millora la qualitat del subministrament", ha afirmat el responsable de línies d'alta tensió d'Endesa a Girona.

D'aquesta manera, ha precisat Amills, les anelles elèctriques que hi haurà al territori minimitzaran el risc que es pugui tornar a repetir una situació com la que es va viure el 2010 amb la gran nevada. "Sense cap mena de dubte, reforcem la xarxa elèctrica; d'aquesta manera, tenim més alternatives a l'hora de donar subministrament als nostres clients", ha explicat.

La subestació d'Endesa a Santa Llogaia entrarà en servei d'aquí a mig any

La subestació d'Endesa a Santa Llogaia entrarà en servei d'aquí a mig any

Amb visió de futur

La nova subestació de Santa Llogaia, a més, s'ha construït "amb visió de futur", ha precisat Carles Amills. Per això, s'ha sobredimensionat perquè, si la demanda ho requereix, pugui ampliar-se amb nous transformadors de 400 a 132 kV i amb més línies. Entre aquestes, noves esteses i circuits d'alta tensió (a 132 kV) que enllacin amb les subestacions de Juià, Vilamalla o Torrevent (aquesta última, a Palau-saverdera).

En paral·lel, des de Santa Llogaia, Endesa també preveu ampliar la xarxa de mitjana tensió (si el mercat així ho requereix). Per això, s'ha reservat espai a la subestació per acollir-hi un parc a 25 kV -amb els corresponents transformadors- des d'on en surtin fins a dotze noves línies.

Una seixantena de línies i cinc subestacions

Durant els darrers deu anys, arreu de la demarcació, Endesa ha aixecat fins a una seixantena de noves línies i cinc subestacions. En bona part, segons subratlla la companyia, vinculades també amb l'arribada de la MAT.

De les noves esteses, vuit han estat d'alta tensió i 51 més, de mitjana tensió. Es reparteixen tant a la Costa Brava com a l'interior de les comarques gironines. Pel què fa a les noves subestacions, les que s'han construït durant la darrera dècada -deixant de banda Santa Llogaia- són les de Vilamalla, Empordanet, Vall-llobrega, Bescanó i Cassà de la Selva.

Un cop s'enllesteixi l'obra de la subestació de Santa Llogaia, Endesa en tindrà pendent construir-ne una altra vinculada a la MAT. En aquest cas, la que rebrà energia del ramal que s'ha projectat a Riudarenes (Selva). De totes maneres, Amills ja ha precisat que s'està "en tràmits administratius" i que, de moment, encara no hi ha data per aixecar-la (de fet, tampoc se sap quan és que Red Eléctrica farà el ramal).