La nit de Tots Sants es farà una visita nocturna al cementiri de Figueres, a les 8 de la tarda. Abans el doctor Narcís Bardalet, aquest cop acompanyat per la periodista Tura Soler, oferirà la tradicional xerrada 10 morts enigmàtiques, 10 morts que fan reflexionar. Serà a 2/4 de 7 de la tarda al Tanatori Vicens.

Quin és el motiu de la xerrada d´aquest any per Tots Sants?

Morts misterioses, morts que fan reflexionar és l´objecte de la xerrada. Hem seleccionat una bateria de deu casos i n´hi ha alguns que traspassen la comarca, per exemple la desaparició i troballa dels dos cadàvers a Susqueda, que és de molta actualitat. L´extrapolarem a casos més amplis, morts relacionades amb llocs misteriosos, com ara pantans. La idea és fer una reflexió des del punt de vista de la investigació, en el meu cas, i en Narcís Bardalet la farà des del punt de vista professional i de la psicologia.

Quins tipus de casos seran?

No tots els casos seran morts criminals, exposarem casos de morts misterioses que a priori sembla que no tinguin explicació. A part del cas de Susqueda, puc avançar un altre succeït el 1980 que en Narcís ja explica en els seus llibres de memòries. Un nen suís va desaparèixer mentre estava amb la seva família a la platja de la sorra de Sant Pere Pescador. És un cas que t´impressiona i t´impacta fins al final. Es van investigar els pederastes de la zona, es va rastrejar per aquí i allà i, passats els anys, per una casualitat de la vida, un altre nen, jugant a la platja, es va trobar les restes d´aquell nen i la tovallola. Literalment la sorra, per les característiques especials de la desembocadura de Sant Pere, el va engolir. Això et dona peu a pensar en desaparicions no resoltes com el cas de la Madeleine, s´ha mirat tot i molt sovint el que ha passat, s´escapa de la nostra imaginació.

Quina reflexió es busca?

En primer lloc, reflexionar com n´és de difícil de vegades trobar l´explicació a una mort i, un cop trobada, intentar entendre el perquè s´ha arribat a aquesta situació, la situació emocional i psicològica de l´autor, reflexionar en tots els àmbits. No totes les morts tenen el mateix nivell de maldat, tot i que un cas homicida mai és justificable. Un dels casos que exposarem plantejarà precisament com una persona aparentment normal arriba a cometre un acte d´aquests. També hi haurà algun cas de suïcidi.

El suïcidi és un tema silenciat.

En la nostra societat, el suïcidi és un tema tabú i, si el cas no té transcendència pública, reprimeixes parlar-ne perquè els experts apunten que pot tenir efectes mimètics, que si surt publicat un cas de suïcidi, pot generar-se un altre. Amb la crisi econòmica es va trencar aquest tabú. Es va veure que hi havia molts casos de suïcidi darrere la situació de penúria de persones que ho havien perdut tot. En segon quins casos, és bo parlar-ne.

Quan fa que es dedica al periodisme de successos?

Des de 1986, que era becària, i salvant un petit impàs, fins ara. En un dels meus primers temes vaig conèixer en Narcís Bardalet, forense. Es va estavellar un DC-6 a l´Albera, pel gran incendi de 1986 a l´Empordà i van morir quatre persones. Allà vam quedar acorralats pel foc i ens va salvar un guàrdia civil que coneixia un camí de sortida. Al llarg dels anys, la relació ha estat amb ell intensa. Et feia suar, era meticulós i rigorós a l´hora de donar alguna dada.

Quins casos guarda especialment en la memòria?

El cas de la Maria Àngels Feliu és un d´aquests, l´empresari Ramon Quer, que va ser segrestat i posteriorment assassinat, en Joan Vila, l´assassí en sèrie d´Olot, perquè era un cas clar de manual i una persona per mi coneguda de fa temps. Treballes posant distància i amb el màxim rigor, però quan parles de persones que coneixes, això es complica i és més complex.

Els nous mitjans han millorat la tasca d´investigació?

En successos es manté viu el periodisme d´investigació. Així com els mitjans tècnics han facilitat la feina de la policia científica i dels forenses, a nosaltres, els periodistes, els mitjans legals ens l´han dificultat. Però nosaltres continuem fent la feina igual, el nostre objectiu és buscar la veritat, i la veracitat i treure temes interessants.