La vocació de servei a la comarca i la qualitat ha col·locat, des de fa 35 anys, Ràdio Vilafant com a emissora de referència local arreu de Catalunya. Va començar a emetre el 1982 com a iniciativa d’un veí radioaficionat del Camp dels Enginyers, Toni Vilches, que juntament amb el promotor de la urbanització, Josep Carrillo, i Juan Gacía van crear una societat per tirar endavant una ràdio municipal al poble. Al cap de 4 anys, per desacords entre l’ajuntament i la part privada, l’emissora va continuar sota la tutela municipal, explica el director Toni Guerrero. “Des de llavors ha estat un orgull per a nosaltres haver gaudit sempre de la confiança de l’Ajuntament per poder fer ràdio d’abast local i comarcal i una satisfacció com la gent del poble sempre ha tingut les portes obertes per poder-hi fer el seu programa de ràdio”. És un fet que Ràdio Vilafant ha creat escola i de fet “molta gent ha sortit d’aquest mitjà de proximitat i ha anat a grans cadenes com Anna Punsí, que ara està a Ser Catalunya; Òscar Moré i Sergi Caballero, també a la Cadena Ser, Òscar Dalmau a Flash FM i altres persones que des d’aquest mitjà han passat a altres emissores locals”.

Crida a nous col·laboradors

Abandonar el disc de vinil i passar a fer una programació digital va permetre, ja fa uns anys, “cobrir sense problema els dies de festa, vespres, quan no hi ha ningú que vulgui venir a fer ràdio en directe”, apunta Guerrero. “Abans hi havia molt d’interès, per part de la gent, per fer programació, tenies al calaix el telèfon de molta gent interessada i en canvi ara costa una mica trobar aquests col·laboradors”. El fet que l’emissora estigui adherida a la Xarxa de Comunicació Local, que té un paquet de programes importants per compartir, ha solucionat el problema. També alguns membres de l’Espai Jove s’han animat els últims anys a col·laborar amb Ràdio Vilafant i “això ha permès tenir ajuda, sobretot quan fem programes al carrer”. Per al director de Ràdio Vilafant, és bàsic que una emissora municipal vagi més enllà de la radiofórmula i ofereixi contingut informatiu “que serveixi per donar veu al que passa al poble i a la comarca” i entreteniment. La plantilla, composta per tres persones en l’actualitat, no permet donar cobertura a tot l’Alt Empordà. “Moltes vegades se’ns ha exigit fer ràdio comarcal, però la manca de personal ens ho impedeix”. Seria interessant, considera Gerrero, que l’Ajuntament de Figueres i el de Vilafant promoguessin una ràdio conjunta com s’ha fet, per exemple, amb serveis com Fisersa o l’estació de l’AVE “tenint en compte que Ràdio Vilafant cobreix moltes activitats de la capital altempordanesa i que per abaratir costos de l’Ajuntament de Vilafant molta de la publicitat prové de clients figuerencs”. “La idea és que seguim així i que aquesta emissora es nodreixi de la mateixa manera, això ens ha permès tirar endavant tots aquests anys i ajudar i compensar l’important suport de l’Ajuntament de Vilafant”.

Evolució de la programació

Fer una ràdio convencional que combini la informació i l’entreteniment i aposti per la cultura és la línia a seguir. L’esport sempre hi ha tingut el seu espai, sobretot “durant el temps que la publicitat entrava a dojo, havíem fet durant 14 anys els partits del Figueres, ara no trobem patrocinadors”.

Per agrair la col·laboració de totes les persones que han format part de Ràdio Vilafant i que formen el planter actual, es farà una gala de celebració dels 35 anys, el 4 de novembre a 2/4 de 9 del vespre al centre cívic Les Mèlies on es projectarà un vídeo promocional i es presentarà la nova web, més actual i amb nous continguts.

Ràdio Vilafant no s’atura i segueix millorant a escala tècnica amb l’adquisició d’un nou emissor, més actual i modern. L’any passat ja es va fer un salt qualitatiu incorporant un nou processador d’àudio i taules de so noves i “a final d’aquest any tindrem un sistema Quantum per fer programes en directe al carrer, amb una qualitat més gran”. A escala humana, l’emissora vol créixer a través de l’entrada d’una nova fornada de gent que vulgui venir a fer ràdio.