L'arquitectura ecològica i sostenible són la base en què es fonamenta el Bosc d'Ali Baba, un complex mediambiental de Sant Tomàs de Fluvià, concebut per viure experiències educatives, lúdiques, esportives i de coneixement del medi natural. Eduard Tolos, l'artífex del projecte, va rebre el segon Premi Emprenedors Alt Empordà 2017 (per a projectes que suposen la creació d'una nova empresa) per aquesta original iniciativa, pensada per acollir grups de colònies, esplais, escolars, famílies i tothom que tingui sensibilitat per la terra i la natura.

Un domo fet de tova (adobe) s'involucra en el paisatge que ens dona la benvinguda al Bosc d'Ali Baba. Eduard Tolos hauria volgut que totes les construccions del bosc haguessin seguit aquesta tècnica ecològica, però les directrius de l'administració el van portar a complir unes normes arquitectòniques "més tradicionals". Tot i així, ha creat un concepte bioconstructiu totalment sostenible i respectuós amb el medi, amb molta presència de fusta, aïllaments naturals i, fins i tot, un teulat enjardinat en l'edifici principal del bosc.

Salvat l'obstacle de la burocràcia

Salvat l'obstacle de la burocràcia

"He treballat molt en aquest projecte i reconec que el més difícil han estat, sobretot, els temes administratius i de permisos", explica el jove emprenedor, que, tot sol, ha donat forma a la idea que li va començar a rodar pel cap quan va tornar d'un viatge d'un any pel sud-est asiàtic: "Sí que hi ha hagut uns arquitectes darrere, però he plantejat un projecte bastant simple pel que fa als aspectes tècnics. Bàsicament, entre un paleta, un manobre i jo ens ho hem fet tot, tots sols. Ha sigut un gran repte, que s'ha superat."

El Bosc d'Ali Baba gira entorn d'una edificació principal. "Ocupa gairebé 250 metres quadrats i té una sala polivalent de 140 metres quadrats que tant pot servir com a menjador, com a sala d'estar o com a dormitori. També s'hi poden fer tallers. I hi ha una gran cuina, un rebost, una infermeria, banys i dutxes", descriu Eduard Tolos, alhora que parla d'unes característiques que fan peculiar tot l'espai: "Hem tingut molta cura per l'ecologia i la sostenibilitat. Tot el sistema elèctric es produeix a través d'un sistema autònom amb setze plaques solars i vint-i-quatre bateries. Sempre es demana, a les persones que s'allotgen aquí, un ús racional i sostenible de l'electricitat i l'aigua, i els conscienciem sobre els consums."

Un altre detall d'eficiència energètica és la forma com s'escalfa l'aigua per dutxar-se. "La caldera de biomassa funciona amb llenya per escalfar aigua per dutxar-se. És la llenya que recollim d'aquest mateix bosc quan el netegem. El pla b, a l'escalfament d'aigua, és un sistema d'acumulació de gas", anota.

La idea d'Eduard Tolos és desenvolupar un programa pedagògic que permeti els visitants treballar el reciclatge i els materials naturals del bosc, estudiar la bassa natural i el seu ecosistema, descobrir el bosc comestible, que ell anomena en anglès food forest i que, segons diu, és un concepte de cultiu molt poc conegut a Catalunya. "En aquest bosc comestible, hi ha una àmplia varietat d'arbres fruiters integrats dins el bosc mediterrani. En comptes de fer monocultiu, es barregen molta varietat fruital, amb les alzines, els pins i les plantes aromàtiques pròpies del territori. L'objectiu és que tot aquest ecosistema s'autorreguli i s'integri en la natura", ha comentat.

Un indret de gran riquesa natural

Un indret de gran riquesa natural

El Bosc d'Ali Baba ha iniciat la seva activitat fa tot just una setmana amb un primer grup de persones que hi ha passat un cap de setmana. "Em satisfà veure que tothom ha quedat molt content d'haver vingut", es felicita Eduard Tolos, que ja té en marxa una llista de reserves, de grups que han mostrat el seu interès per viure l'experiència del bosc de Sant Tomàs de Fluvià. Aquest indret, a banda de la riquesa natural que l'envolta, és un balcó obert a la plana, amb vistes que s'albiren a la badia de Roses.

El jove emprenedor proposa als visitants d'El Bosc d'Ali Baba, a més, gaudir d'unes aventures que ha muntat en un altre paratge proper, El Bosc Encantat, que té fins i tot un laberint, i en la Ruta dels Exploradors, un itinerari per ponts de fusta, escalada, cabanes i jocs de punteria.

ENTREVISTA:

ENTREVISTA:

«Viatjar i viure sol m'ha permès aprendre d'un món molt diferent al nostre»

Eduard Tolos va néixer fa 28 anys a Barcelona, i quan en tenia 3 es va establir, des de Palau de Plegamans, a Sant Tomàs de Fluvià. S'ha criat enmig de la natura i, per això, diu que és tan important per a ell donar valor a la terra i al camp.

Quina és la seva formació?

Vaig estudiar Comerç Internacional, ja sé que no té gairebé res a veure però, quan vaig acabar la carrera, amb la crisi i tot plegat, vaig pensar que, millor que quedar-me aquí, on gairebé no hi havia oportunitats, era preferible marxar i buscar-me la vida.

Va marxar?

Sí, vaig marxar a viure al sud-est asiàtic amb quatre calerons que havia estalviat. Vaig estar gairebé un any viatjant i vivint per illes perdudes de Malàisia. Vaig anar adquirint experiències que no eren concretament formatives, però que sí que em servien per tenir una visió de la vida i per saber què volia fer. I tot plegat m'ha portat a fer el meu projecte.

Quina és la petjada de la seva experiència al Bosc d'Ali Baba?

Si no hagués sortit del país i no hagués tingut les experiències que vaig viure, potser no m'hauria arriscat a lluitar per tirar endavant aquest projecte, amb les ganes i la fermesa que ho he fet. Viatjar i viure sol m'ha permès aprendre molt d'un món molt diferent del nostre. Això em va donar un poder per fer, xino-xano, alguna cosa que espero que sigui única, com una mena de revolució interna.

Ha presentat el seu projecte dos anys consecutius als Premis Emprenedors i, precisament, aquest 2017 l'han premiat, amb el segon premi. A la segona va la vençuda?

Aquesta vegada, el projecte estava més avançat. L'any passat només era una idea sobre el paper, i ara, amb una base més bona del projecte, he convençut el jurat.

A part de l'empenta que suposa rebre aquest premi, ha rebut altres suports?

La inversió per tirar això endavant ha estat molt gran, però per sort el Programa Leader m'ha subvencionat un 30% del projecte.

El Bosc d'Ali Baba.