L'Ajuntament de Figueres ha celebrat aquest dilluns, 23 d'octubre, al migdia, un ple extraordinari, amb la moció per aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya com a punt de l'ordre del dia. El text s'ha aprovat amb 11 vots a favor (PDeCAT, ERC i CUP), 6 en contra (PP, C's, PSC, i el regidor no adscrit Diego Borrego) i 1 abstenció (CExF). Els regidors no adscrits Manuel Toro i Núria Galimany han abandonat el Ple i no han participat en la votació.

El text de la moció s'encapçala amb aquesta introducció: "L'acord entre el Partit Popular, el Partit Socialista Obrer Espanyol i Ciudadanos per a la suspensió de l'autonomia de Catalunya, evidencia que davant d'un problema polític la resposta de l'Estat espanyol es basa en la repressió i en la retallada de drets. Trenta-vuit anys després de recuperar l'autonomia catalana amb l'aprovació de l'Estatut, després de les llargues dècades de dictadura franquista, són ara tres partits polítics en el marc democràtic els qui volen tornar a sotmetre Catalunya a aquella situació d'anul·lació política."

En la moció, també s'hi exposa: "L'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola liquida, de facto, l'autonomia catalana a través d'un fort atac als drets dels catalans i les catalanes per la incapacitat de diàleg de l'Estat espanyol i que s'ha concretat en la seva resposta repressiva a través de la vulneració de drets fonamentals, la censura d'internet i de mitjans de comunicació, la violació del secret postal, les detencions de càrrecs públics, querelles i processos judicials contra el govern, la mesa del parlament i més de 700 alcaldes i alcaldesses, la brutal violència policial exercida contra població pacífica l'1 d'octubre, l'empresonament dels líders de la societat civil, el gran desplegament de forces policials que encara es manté a Catalunya i la intervenció i congelació dels comptes de la Generalitat de Catalunya."

Amb l'aprovació del document, l'Ajuntament de Figueres, proposa manifestar el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'Octubre en els termes que estableix la Llei del Referèndum d'Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República aprovades pel Parlament de Catalunya. També ha aprovat condemnar la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l'Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes. I finalment ha decidit instar el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola.

Figueres reclama aturar l'aplicació de l'article 155 i acusa l'Estat d'utilitzar "mesures repressives"

Figueres reclama aturar l'aplicació de l'article 155 i acusa l'Estat d'utilitzar "mesures repressives"

Crítiques al PSC

Al torn d'intervencions, la regidora del PP, Mª Àngels Olmedo, ha defensat l'aplicació de l'article i ha afirmat que l'objectiu no és suspendre l'autonomia sinó "restablir la legalitat". Per la seva banda, el regidor del PSC, Alfons Martínez, ha apel·lat al "diàleg", ha defensat l'actuació del PSOE i ha assegurat que "encara estem a temps d'aturar-ho". Per això, ha demanar al president, Carles Puigdemont, que "torni a la legalitat".

L'alcaldessa, Marta Felip, s'ha mostrat molt crítica amb els socialistes i els ha acusat que no ser "ni tant sols capaços" de condemnar les agressions ni el procés que està impulsant l'Estat. Felip, a més, ha assegurat que es tira endavant la moció per evitar una "barbàrie democràtica". També la portaveu de la CUP, Natàlia Sánchez, ha criticat l'actitud del PSC i ha afirmat que les bases socials socialistes s'han llençat a "l'oblit".

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Agnès Lladó, ha assegurat que el que pretén fer l'Estat espanyol és un "cop d'estat encobert" amb mesures que "ni tant sols estan previstes a la Constitució". També ha tingut un record per Sánchez i Cuixart. La formació ha lluït durant la sessió un cartell on es reclama la seva llibertat.

El regidor de Compromís, Òscar Vergés, ha justificat la seva abstenció perquè no està d'acord amb el primer punt de la proposta, que dona ple suport al "mandat" del Parlament davant dels resultats de l'1-O. Per això, ha proposat dues esmenes que no han prosperat.