Quan arriben les primeres freds d'hivern, els magraners dels paratges de Siurana comencen a fer caure els seus fruits vermells. És l'època ideal per preparar la Fira de la Magrana, que enguany ja arriba a la seva vuitena edició i se celebra aquest diumenge 22 d'octubre a Siurana, de les 12 del migdia a les 7 de la tarda.

L'Ajuntament i la Unió Esportiva Siurana han estat els organitzadors de la fira, que precisament coincideix amb el cap de setmana de festa major del poble, i que l'any passat va reunir més d'un miler de visitants.

Els productors locals també han pres part en l'organització d'aquesta fira, tot oferint les seves elaboracions locals. Mas Marcè ofereix els seus productes d'ovella; Can Bordas aporta el seu propi oli; el molí de Siurana exposa les seves varietats de melmelades, i diverses vinyes locals també ofereixen el seu vi. També hi ha altres parades convidades amb embotits, pa de pagès o un seguit de productes d'artesania. "És una fira que s'ha anat polint i millorant cada any. Sempre se'ns acudeixen coses noves. Per la novena edició, per exemple, ja estem pensant a fer una caminada popular", apunta Jordi Soto, l'alcalde de Siurana.

Durant tot el dia, es podrà gaudir de la fira de la magrana a la plaça Major del poble. A part, però, també hi ha algunes activitats paral·leles que complementen la jornada. La primera és una missa acompanyada de música que es farà a les dotze del migdia. Tot seguit, es donarà pas a les sardanes i a un vermut popular. A la tarda serà el moment d'unir-se a l'afició local per veure el partit de futbol del Siurana contra la Col·lectivitat Boliviana Catalana. Més tard, a partir de les cinc de la tarda, es farà una audició de sardanes a la plaça de l'Església a càrrec de l'orquestra Vila de la Jonquera. Durant tot el dia, es podrà gaudir d'un espai privilegiat per als nens amb inflables i jocs. Per als amants del col·leccionisme, a la sala del Centre Cívic, es farà un intercanvi de xapes de cava.

El misteri de la magrana

La magrana és un dels productes més típics de la tardor. Tot i ser tan coneguda, és cert que en termes culinaris és misteriosa, ja que poques persones s'atreveixen a incorporar-la a les seves receptes. L'objectiu principal que té aquesta fira és el de donar visibilitat a aquest producte tan curiós i potenciar-ne el consum. A la fira, els visitants podran comprar magranes senceres, o bé agafar idees de com elaborar-la a casa seva. Aquest fruit pot ser col·locat en amanides, en sucs barrejats amb altres fruites, en pastissos, en melmelades o fins i tot en còctels.

La festa major

DIVENDRES 20

- Botifarrada popular

Al Centre Cívic de Siurana es farà un sopar popular. Hora: 9 del vespre. Preu: 10 € per persona.

- Nit jove

El grup Granja serà l'encarregat de posar la banda sonora de la nit jove. El concert començarà a dos quarts de dotze de la nit. Hi haurà servei de bar i entrepans durant tot el concert.

DISSABTE 21

- Xocolatada

A la plaça del poble hi haurà una xocolatada, que farà especial il·lusió als més menuts. Hora: 5 de la tarda.

- Actuació de màgia.

A la plaça del poble es farà una actuació de màgia a càrrec del Mag Raul. Hora: 6 de la tarda.

- Obra de teatre

La companyia de teatre del Bon Pastor actuarà amb l'obra titulada El conill de la Roser. Hora: 10 del vespre.