Roses va acollir dissabte el primer congrés a nivell estatal sobre la Síndrome de Moebius, durant el qual especialistes mèdics van parlar entorn les variants de la síndrome, o Moebius Plus, terme que s´afegeix quan es parla dels múltiples efectes clínics d´aquesta malaltia neurològica extremadament rara. En aquests casos, els nervis cerebrals afectats s´estenen més enllà dels sisè i setè nervis cranials, els quals provoquen paràlisi facial i manca de moviment lateral dels ulls. El Congrés va aconseguir sobradament el seu objectiu, posar en contacte familiars i afectats amb els millors especialistes de l´estat espanyol sobre la Síndrome de Moebius.

El congrés es va inaugurar divendres amb una recepció al Teatre Municipal de Roses per part de l´alcaldessa, Montse Mindan; el director d´Empresa i Coneixement i president del Consell Comarcal, Ferran Roquer; la presidenta de la Fundació Síndrome de Moebius, Mª José Barreiro; el doctor Manuel Roig-Quilis; i la presidenta de l´Associació Catalana de Moebius, Anna Mª Expósito, organitzadora del congrés amb la col·laboració de l´Ajuntament de Roses.

El desenvolupament del congrés va tenir lloc al mateix teatre durant tot el dia de dissabte, en una jornada maratoniana que comptà amb 10 ponències a càrrec dels millors especialistes en Moebius, com els doctors Manuels Roig Quilis i Antoni Pérez Aytés, i d´altres professionals de la Medecina.

Professionals que es van reunir per aportar informació des del seu camp de treball, des d´un punt de vista multidisciplinari, al voltant de la Síndrome de Moebius, fent que el congrés resultés un èxit en assolir el seu principal objectiu, que els familiars i afectats poguessin intercanviar impressions amb el personal mèdic durant les ponències i en la taula rodona que es va celebrar a la part final.

El congrés va esdevenir una oportunitat sense precedents molt ben rebuda pels familiars i afectats de Moebius, ja que van poder expressar els seus dubtes als ponents per tenir respostes que amb els seus respectius metges, normalment, no poden obtenir. Davant els bons resultats de la joranda, la seva principal impulsora, Anna Mª Expòsito, va anunciar que l´Associació Catalana de Moebius que presideix, treballarà per donar continuïtat a la iniciativa, amb la realització d´un segon congrés a Roses.