La periodista de l'àrea d'Actualitat del Setmanari Empordà Mairena Rivas ha estat convidada a pronunciar una conferència a la sala d'actes d'Oh! Comunicació, a Figueres, en el marc del TOC Empordà, que organitzen la XEC Empordà i l'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Figueres.

Partint d'un interrogant: "Quins són els límits de la informació?" Mairena Rivas va assegurar que, avui dia, "la realitat informativa és cada cop més convulsa". "Val la pena qüestionar-se si els mitjans de comunicació informen sobre el que passa en realitat o construeixen aquesta realitat en funció d'una línia editorial o d'una tendència ideològica", va dir la periodista, la qual va lamentar la falta d'objectivitat periodística d'alguns mitjans.

Mairena Rivas va posar sobre la taula el paper que juga el "periodisme ciutadà", una nova forma de comunicació basada en allò que capten els particulars amb els seus mòbils per difondre-ho a través de les xarxes socials o de la missatgeria instantània. "Imatges d'un accident, d'una baralla, d'un atemptat terrorista, insults, acusacions, difamacions… Tot s'hi val? On són els límits de la informació?" La redactora de l'Empordà va llançar a l'aire aquestes i altres preguntes, com ara: "El "periodisme ciutadà" és una amenaça o una oportunitat per als mitjans de comunicació?" Per a ella, "potser no és ni una cosa ni l'altra, o potser és les dues coses".

"El periodista no es pot quedar només amb el que li arriba a través d'aquest canal social. En primer lloc, ha de contrastar, i també ha de treballar a través dels missatges procedents de les agències de premsa, dels seus contactes, d'altres mitjans de comunicació, de serveis oficials, de persones directes…", va dir, alhora que feia aquesta consideració: "Els missatges s'han de descodificar, entendre, elaborar-los, combinar-los, transformar-los per, finalment, emetre la informació."

Segons la seva opinió, entre els compromisos ètics del periodista professional, hi ha el respecte a la veritat i la preservació del dret a la intimitat de les persones. "A l'hora d'informar, no podem passar per alt que hem de respectar la deontologia professional. No està bé que ens saltem les regles del joc. Jo crec que no tot s'hi val i d'alguna manera els mitjans hem de valorar bé allò que publiquem. Estem massa pendents dels tuits, del talla i enganxa, de la velocitat, de la immediatesa, i no tant de la profunditat i de l'anàlisi", va decretar.

Tot i així, Mairena Rivas va reconèixer que els mitjans socials són "fonts d'informació amb un gran potencial i els mitjans de comunicació l'han d'aprofitar aquest potencial". I en aquest sentit va destacar que hi ha diaris, ràdios, televisions que en els seus mitjans digitals donen l'opció als usuaris de compartir continguts, com videos, fotografies, audios… "A partir d'aquí es genera una interactivitat entre molts usuaris, els que opinen, els que comparteixen i els que fan que alguns continguts adquireixin la categoria de virals", va indicar.

Amb el suport d'una imatge de les moltes que circulen per Twitter aquests dies amb motiu del Referèndum de l'1-O, Mairena Rivas va parlar sobre la repercussió d'aquests continguts socials: "El periodisme social no es limita a donar una única versió de la realitat sinó que dona diferents visions d'una mateixa. Els videos i les fotos que es fan amb el mòbil en circumstàncies com aquestes no són per a un arxiu personal. Al contrari, un grava o fotografia perquè tothom ho pugui veure. I quina és la forma de fer-ho arribar a tothom? les xarxes socials".

"Crec que el periodista professional necessita noves pautes per fer servir aquest tipus de continguts que li arriben a través de les xarxes socials. Ha de centrar-se més en la profunditat, en les declaracions, en l'anàlisi i sobretot en l'objectivitat", va assenyalar la periodista, alhora que admetia que Internet ens ha sobresaturat d'idees, conceptes, missatges…

A banda de parlar sobre els límits de la informació, Mairena Rivas va fer un breu repàs a la seva trajectòria professional i va explicar com d'important és per a ella poder coordinar un suplement dedicat al món de l'ensenyament, que es diu Diàlegs d'Educació. "En una conferència sobre educació, el professor Salomó Marquès va dir: si no t'agraden les criatures no pots ser mestre, dedica't a una altra cosa. Jo dic, si no informes amb respecte i veracitat no pots ser periodista, dedica't a una altra cosa", va sentenciar, i a tall de conclusió de la seva ponència va utilitzar una frase de Ryszard Kapuscinski: "Per ser periodista cal ser bona persona, per davant de tot".