Els municipis d’Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Figueres (Alt Empordà), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Hilari Sacalm (Selva) i Vila-seca (Tarragonès) encapçalen el rànquing del moviment Viles Florides, que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i que reconeix els municipis que treballen per a la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds.

La gala Flors d’Honor 2017 ha lliurat aquest divendres al Teatre Municipal de Can Gomà de Mollet del Vallès els reconeixements anuals del moviment Viles Florides, en un acte presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, i que ha reunit més de 275 persones.

Viles Florides celebra l’aposta creixent dels municipis catalans per posar en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles i el desenvolupament d’economies locals a través de l’atractiu del parcs i jardins. En aquest sentit, Sito Vilarubla, president de la CHOC, aplaudeix que, "després de sis anys de la seva curta però intensa història, Viles Florides ja ha assolit alguns dels seus objectius fundacionals, aconseguir que l’interès per la natura, les plantes i els jardins avancin sense aturador”.

El distintiu de les Flors d'Honor

A més dels 11 municipis reconeguts amb quatre Flors d'Honor, hi ha 48 amb tres Flors d’Honor, 48 municipis amb dues Flors d’Honor i 6 municipis amb una Flor d’Honor * [consulta el llistat dels reconeixements per municipis]. En total, 113 municipis que treballen per fer créixer el verd a Catalunya i que suposen un important increment de municipis participants respecte els 86 de l’edició de l'any passat.

Les Flors d’Honor són el distintiu que certifica els municipis com a Viles Florides i s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat. N’hi ha d’una a cinc i valoren aspectes com el patrimoni vegetal i paisatgístic, la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds o l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

Sant Joan les Fonts, Premi a la Millor Rotonda Florida de Catalunya 2017

El projecte de Viles Florides és obert a tothom i poden participar municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. Per això, a banda dels reconeixements institucionals als municipis, durant la gala s'ha premiat també aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, han estat un exemple a seguir. En aquesta edició s'ha lliurat per primer cop el premi a la Millor Rotonda Florida de Catalunya, que ha anat a parar a mans de la rotonda Peracaula de Sant Joan les Fonts. El Poble Espanyol també ha vist reconeguda la seva tasca per l'organització del Festival de Flor en Flor.