Els anys de crisi econòmica han deixat pas a una crisi social que ha afectat, especialment, la comarca de l´Alt Empordà, segons les dades que va mostrar aquest divendres passat l´economista figuerenc i delegat a l´Empordà de la Fundació Catalunya Europa, Joan Armangué, que va pronunciar, a l´Alfolí de la Sal de l´Escala, la conferència L´Empordà, on vas?, fent un recorregut des de la crisi econòmica fins a la crisi social.

"L´Empordà humà està patint greus problemes econòmics", va apuntar Armangué, que va concloure que "cal fer un diagnòstic per saber quina malaltia pateix l´Empordà". Els efectes de la crisi van fer estralls a partir de l´any 2012, en plena crisi econòmica, la qual havia esclatat l´any 2007.

Segons les dades que va exposar Joan Armangué davant de l´auditori, la comarca de l´Alt Empordà lidera el rànquing de la taxa d´abandonament de l´escolarització dels adolescents als disset anys. Aquesta taxa se situa en un 28,6%, la qual cosa fa que "aquest semàfor vermell ens ha de preocupar moltíssim", remarcava l´economista i exalcalde de Figueres, apel·lant a les altes xifres negatives que registren l´Alt i el Baix Empordà: els més de 7.000 empordanesos en situació d´atur de llarga o molt llarga durada i les 68.000 persones en risc de pobresa. En aquest sentit, un 25% dels empordanesos pateixen risc de pobresa.

"L´Alt Empordà és la primera comarca catalana amb una taxa d´immigració més alta", va continuar explicant Armangué. També convida al pessimisme el fet que aquesta sigui la tercera comarca amb menys renda per càpita de tot Catalunya, una dada que confirma la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans.