Aquesta setmana arrenca el curs escolar 2017-2018. Als centres públics, els més petits el dimarts 12 i els més grans dijous 14. Als centres concertats, tots, petits i grans, aquest mateix dimarts. A la comarca de l'Alt Empordà en són quasi 20.000 (19.710), entre educació infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior, segons les dades facilitades pel Departament d'Ensenyament el dia 4 de setembre del 2017.

La xifra d'alumnes, però, és lleugerament inferior a l'any passat, ja que el curs escolar 2016-2017 es van matricular poc més de 22.000 (22.074) nens i nenes. Ara bé, tot i que aquest curs s'han matriculat menys alumnes, el total de grups ha augmentat de 966, l'any passat, a 969 aquest curs.

I és que la ràtio alumne/docent és de 12,9 a Infantil i Primària i de 10,6 a ESO i Batxillerat, per la qual cosa les classes de P3 han assolit una mitjana de ràtio de 21, mentre que a 1r d'ESO la mitjana és de 27,7, quan fa cinc anys va arribar a superar els 29.

"Són unes ràtios excepcionalment bones, si fem una mirada a altres països. Catalunya té una relació alumne-professor a primària més baixa que la mitjana dels països de l'OCDE (15 a primària i 13 a secundària), i molt similars als paï- sos capdavanters en educació", va destacar Clara Ponsatí, la consellera d'Ensenyament.

Obres a 12 centres de la comarca

Obres a 12 centres de la comarca

El Departament d'Ensenyament ha fet obres de millora a dotze centres de la comarca per tal d'oferir un millor servei escolar amb una despesa total de més de 550.000 euros. Borrassà, Cadaqués, Figueres o Vilafant han vist millorades les instal·lacions d'escoles o instituts perquè el curs pugui iniciar-se en millors condicions per a l'alumnat i també els mestres i professors.

Tot i així diversos ajuntaments també han fet, pel seu compte o a través d'empreses subcontractades, diverses obres de millora dels seus centres. És el cas de Figueres i la Jonquera. Pel que fa a la capital, l'Ajuntament de Figueres està fent reformes a les diferents escoles de la ciutat per tal de millorar-ne l'ús. El consistori destina aproximadament 30.000 euros a cada centre, i a partir d'una empresa subcontractada es fan les reformes necessàries per al bon funcionament de l'escola.

Tot i que ja se n'han fet força, de treballs, aquests no s'aturaran quan comenci el curs, sinó que se seguiran fent. Això sí, han tingut prioritat aquelles feines més urgents i importants per al funcionament de les classes. En el cas de la Jonquera, l'escola Josep Peñuelas del Río s'ha reformat per tal d'oferir un millor servei aquest curs acadèmic 2017-2018. Les obres han servit per desmuntar la fusteria existent, canviar finestres, repicar i reparar el guix en mal estat de la façana, desmuntar els radiadors i col·locar-hi els nous suports per aguantar-los, i pintar les zones malmeses, etc. També s'ha fet el manteniment de pintura de la vidriera central i annexa (s'han pintat les estructures metàl·liques exteriors), s'ha posat pladur a l'actual aula científica (antic menjador dels petits) per tal de separar els espais.

Mil cent euros de mitjana

Mil cent euros de mitjana

La Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) ha calculat que les despeses de les famílies durant el retorn a l'escola poden ascendir a 1.587 euros per nen en els centres privats, 1.066 euros en concertats i 649 euros en públics, incloent-hi el menjador, el transport i les extraescolars. Tot i així, Catalunya és la quarta comunitat autònoma on l'impacte de l'inici escolar en les despeses de les llars serà menor aquest curs. Costarà, a les famílies catalanes, 1.056 euros de mitjana, una xifra que representa un 2,8% dels 30.445,96 euros que gasta una llar a l'any, mentre que en el conjunt de l'Estat serà del 3,05%.

L'associació envia un missatge d'advertència a les famílies catalanes que, després de les vacances i amb la tornada dels nens a l'escola, han d'assumir el cost de material escolar, llibres, uniforme, menjador, transport, extraescolars i acollida matinal, entre altres despeses.

A la capital, quatre noves línies d'ESO

A la capital, quatre noves línies d'ESO

Aquest curs Figueres estrena 4 noves línies d'ESO i 2 nous cicles formatius. A la capital altempordanesa, el curs escolar comença amb 2.697 alumnes matriculats a ESO, 4.980 matriculats a primària i infantil, en total, 7.677 alumnes entre infantil, primària i ESO.