L'Exèrcit assegura que la marxa a sis municipis de l'Alt Empordà, que ha començat aquest dimarts al matí i està previst que finalitzi dimecres al vespre, és un exercici d'entrenament "habitual". Fonts militars assenyalen que es tracta d'una marxa anomenada d'enduriment durant la qual uns 90 soldats recorreran zones boscoses i passaran una nit fora de la base de Sant Climent Sescebes. Els municipis on l'Exèrcit va comunicar que podia fer-hi maniobres són Biure, Pont de Molins, Llers, Cistella, Terrades i Boadella i les Escaules. La presència dels militars, però, ha passat desapercebuda a les poblacions aquest dimarts al matí on els veïns asseguren que no han vist passar ni tan sols els vehicles.

L'exèrcit espanyol ha confirmat que aquest dimarts al matí han començat les maniobres militars comunicades la setmana passada a sis poblacions de l'Alt Empordà. Segons un portaveu militar de la base de Sant Climent Sescebes, es tracta d'una marxa d'enduriment durant la qual els 90 militars (desplaçats en dos autobusos) recorreran zones boscoses i passaran la nit fora.

Segons la comunicació que van fer arribar als ajuntaments, els militars fan "moviments a peu i en vehicle". Les maniobres es van donar a conèixer públicament perquè l'alcalde de Llers, Carles Fortiana, va penjar la notificació de l'Exèrcit a les xarxes socials i va ironitzar amb el fet que el desplegament sigui precisament l'endemà de la Diada. Fortiana, en to de broma, es preguntava si això vol dir que "comença la invasió".

L'Exèrcit sosté que són maniobres "habituals", sobretot a la comarca de l'Alt Empordà per la proximitat amb la base militar. En concret, assenyalen que la comunicació que van enviar als consistoris és la 190 que fan aquest any per notificar exercicis des Sant Climent.

Tot i això, la Diputació de Girona (així com diversos ajuntaments) han anat aprovant una moció que insta a la desmilitarització de les comarques gironines i reclama que l'Exèrcit restringeixi les pràctiques a terrenys militars.

Aquest dimarts al matí, més enllà de l'expectació generada per l'aparició de les maniobres als mitjans de comunicació, la marxa dels militars ha passat desapercebuda a la zona. Un recorregut pels sis municipis evidenciava que la majoria dels veïns que passejaven el gos o feien petar la xerrada a les places ni tan sols han vist passar cap dels vehicles militars. Tot i això, a la carretera entre Llers i Terrades s'ha pogut veure un cotxe, sense cap dels militars que feien la marxa.

Fortiana ha dit aquest dimarts que els ha sorprès que s'escollís iniciar-les l'endemà de la Diada. "No sé si és coincidència o si s'ha fet amb premeditació però sí que sobta", ha insistit. Fortiana ha admès que és habitual que un cop l'any l'Exèrcit faci exercicis a les muntanyes del seu terme i d'altres municipis. Malgrat això, ha aprofitat per "proposar" que es limitin a fer "les seves batalletes" a la base militar, on tenen "un espai tancat sense necessitat d'anar als pobles veïns".

L'alcalde de Llers ha remarcat que mai s'ha registrat cap incident relacionat amb les maniobres però ha afirmat que sovint als veïns i boletaires els "espanta" trobar-se soldats camuflats enmig del bosc. "Vulguis o no això sobta", ha afegit.

Pel què fa a la moció que diversos ajuntaments i institucions gironines han aprovat demanant el cessament de l'activitat militar a la zona, l'alcalde ha explicat que Llers no l'ha aprovat i que no ho farà perquè "això durarà quatre dies", en referència al procés independentista.