L'aprovació de la llicència ambiental a Fricafor per a l'activitat d'escorxador de vaquí, sala d'especejament de vaquí i porcí i magatzem frigorífic, aprovada el mes de juliol passat per l'Ajuntament de Vilafant, ha de servir per “facilitar la convivència entre l'activitat de l'empresa i l'ús residencial de l'entorn” segons ha explicat l'alcaldessa, Consol Cantenys.

La primera part de les obres, que han començat aquest mes d'agost, permetran donar continuïtat a la transformació de l'activitat de Fricafor per centrar-se en el sector vaquí. L'any 2014, l'empresa de Vilafant ja va deixar de ser escorxador de porcs, fet que va permetre eliminar el socarrimador porcí, així com l'entrada de porcs vius i les quadres on s'instal·laven els animals. Cantenys es mostra satisfeta pel nou rumb de l'empresa, impulsat tant per iniciativa pròpia com per la interveció de l'Ajuntament, ja que està encaminat a eliminar “molèsties ocasionals” i que van ser denunciades per alguns veïns.

En concret, l'Ajuntament de Vilafant ha fet al llarg dels últims anys diversos requeriments destinats a solucionar aquests problemes. Així, segons recorda l'alcaldessa, l'empresa l'any 2009 va posar en marxa una depuradora perquè no es produïssin males olors; es va connectar a la xarxa de gas i es va eliminar la caldera per acabar amb l'emissió de fums. Així mateix es van connectar els desguassos de l'aparcament a la xarxa de pluvials perquè desapareguessin les basses d'aigua de l'entrada; es van reduir considerablemen, els sorolls amb l'eliminació de ventiladors i la construcció d'una pantalla acústica; i, així mateix, es va construir un vial a la zona nord-oest del recinte de l'empresa perquè hi accedissin els camions sense haver de passar per la zona residencial.

Responsables de Fricafor han manifestat que, a mitjà termini, tenen previst eliminar l'excorxador de vedells per dedicar-se, exclusivament, a l'especejament vaquí i porcí.Les obres de Fricafor tenen un pressupost de 800.000 euros

Se centraran en l’espai on hi havia l’escorxador porcí, on es construirà un nou moll de descàrrega i instal·lacions per a vedells. El nou moll permetrà traslladar l’activitat en camions a una zona sense veïns. Amb caràcter previ, i com a condició de la llicència d’obres, Fricafor perllongarà la pantalla acústica que limita amb cases a la ronda Pirineus i al carrer Mare de Déu del Mont. Cantenys ha destacat “la important inversió al municipi” i espera que “disminueixin les afectacions ambientals”.