L'Àlex va descobrir l'skate parc de Figueres fa dos anys i mig, sobre un patinet de 20 euros. Avui, amb 14 anys, es dissenya i construeix els seus propis escúters amb peces que es fa enviar des dels Estats Units. Ell és un dels molts joves que dedica hores diàries a rodar per les rampes, practicant acrobàcies i trucs nous, una vegada i una altra.

L'Àlex i els seus amics expressen el mateix entusiasme que mostraven fa uns anys els riders que ara freguen, o fins i tot superen, la trentena. Molts d'aquests veterans ja no tenen tant temps per fer rodar les bicis bmx, els skates o els escúters sobre el formigó però amb l'edat han guanyat professionalitat i això fa que s'hagin convertit en referents dels més joves. "Ens agrada aprendre dels grans, mirant els trucs que fan i practicant-los", comenta en Diego, que té 12 anys i que en l'última competició que es va organitzar a l'skate parc de Figueres va quedar en tercera posició.Quan els "riders" emigraven

Quan els "riders" emigraven

Entre una generació i una altra ha canviat, sobretot, el fet de poder disposar d'una instal·lació propera per saltar sobre les rodes, tenint en compte que no fa tants anys que els riders altempordanesos es veien obligats a emigrar a pobles, sobretot de la demarcació de Barcelona, per gaudir d'aquest esport, per falta d'espais a la nostra comarca.

L'Alt Empordà compta, actualment, amb diversos parcs urbans per a la pràctica de diferents modalitats freestyle. N'hi ha a Figueres, Roses, l'Escala i Castelló d'Empúries, entre d'altres muncipis. Llançà té a punt un projecte per condicionar l'espai de la Salanca, que en aquests moments es troba molt deteriorat. Els skate parcs són punts de trobada en què els joves amb l'afició rider en comú es troben, fan esport i se socialitzen a l'aire lliure.

El desembre de 2012, quan l'actual conseller Santi Vila era alcalde, Figueres va inaugurar el seu primer parc, considerat espai urbà, dissenyat per Joel Segura i ubicat al Parc dels Olivars. Una llarga reivindicació de molts joves de la comarca havia estat escoltada, finalment, per les autoritats locals.

"Molts havíem de marxar fins a Barcelona per poder gaudir d'un espai que ara ja tenim", explica Joel Segura, el qual recorda que, quan van començar a utilitzar la instal·lació, "hi convivien nens de 12 anys i gent de 30". "Hi havia un ambient molt bo. I ara, passats els anys, l'skate parc segueix essent un espai molt animat", afirma.

L'hàbit de recórrer diferents punts de la geografia catalana no s'ha perdut. Els joves usuaris que freqüenten els parcs de l'Alt Empordà comenten que moltes vegades agafen el tren i marxen cap a Girona, Mataró, Premià de Mar o Barcelona per descobrir noves instal·lacions, però també són testimonis de com gent de fora, de Barcelona i fins i tot de València i de França, venen a l'Alt Empordà a practicar skate.

La presència d'incívics

La presència d'incívics

Entre els usuaris del parc figuerenc la relació és bona, però ells mateixos lamenten que hi hagi gent, externa a l'afició rider, que s'encarrega d'alterar l'ambient.

Denuncien la gent que durant la nit es reuneix a l'skate parc a beure alcohol i que trenca ampolles de vidre sobre el formigó per on ells, al dia següent, han de patinar. "Molts dies, quan arribem, ens hem de dedicar a retirar els vidres", diuen. Tan greu com aquest fet és que uns brètols s'hagin aficionat a trencar la font. "Amb la calor que fa i el desgast de rodar durant hores, no és just no tenir una font per beure aigua", es queixen aquests joves, que esperen que la brigada municipal arregli la font com més aviat millor.

Petit, modest i engrescador

Petit, modest i engrescador

Aquests problemes és difícil que es produeixin a l'Escala, on l'skate parc és petit, modest i engrescador. Està ubicat en un extrem de la piscina municipal, molt ben protegit, tenint en compte que cada vespre l'accés queda tancat amb clau. La instal·lació també va ser una realitat gràcies a la insistència de molts joves, que van aconseguir que l'ajuntament prestés atenció a la seva necessitat.

L'espai més atractiu

L'espai més atractiu

Els membres de l'Associació Joves de Castelló d'Empúries es feliciten, aquests dies, de la transformació i millora que ha experimentat l'skate parc del costat de l'Ecomuseu Farinera. Ara mateix, aquesta instal·lació s'ha convertit en un dels espais més atractius de la comarca, amb dos quarters, un funbox, una zona de street, amb un rail i diferents calaixos per fer trucs, una minirampa i la gran novetat és la half i un mòdul de 9 metres de llarg en forma d'U.

Si el parc urbà de Castelló està fet a la mida de la demanda dels joves és perquè ells han participat activament en el seu disseny, igual com va passar a Figueres i també a Roses. El col·lectiu de patinadors urbans rosincs també va ser molt insistent amb l'Ajuntament, fins que van aconseguir un equipament adequat a allò que ells requerien. El parc es troba dins del complex esportiu del Mas Oliva-La Vinyassa, en una plataforma de 2.200 metres quadrats amb els elements que reclamaven els riders per a les seves acrobàcies sobre rodes.

A Llançà, també hi ha molta afició als escúters i els skates, però existeix un inconvenient, la falta d'un espai on poder patinar. Es dóna la circumstància que l'Ajuntament vol resoldre aquesta mancança i, per aquesta raó, acaba de tirar endavant un projecte de condicionament d'un skate parc a la zona de la Salanca.

La idea és utilitzar el mateix terreny on encara es pot endevinar que fa temps hi havia hagut una rampa per patinar, però està molt deteriorada i absolutament en desús. El regidor d'Obres, Joan Carles Mora, ha comentat que, en l'últim ple, s'ha fet una modificació de crèdit per poder disposar d'una partida que permeti fer l'actuació, que s'ha iniciat arranjant el terra, pavimentant-lo i ampliant la superfície on s'ha d'instal·lar l'skate.

El pas següent serà col·locar mòduls i elements per a la pràctica d'aquest esport, homologats i inicialment adreçats a principiants. El regidor de Joventut, Juanjo Serran, espera que ja es pugui fer servir la nova instal·lació a finals d'agost o principi de setembre. Tot i així, el projecte és molt més ampli: "Buscarem un altre espai del municipi per fer un skate més gran i amb elements més complexos", ha dit Serran.Espais homologats per anar sobre rodes

Espais homologats per anar sobre rodes

Ja fa molt de temps que no es veuen joves en carrers o places saltant amb monopatins o scooters sobre bancs, baranes o altres elements del mobiliari urbà. Ni ells patinaven a gust ni la societat (en general) acceptava que aquests joves exhibissin les seves habilitats sobre rodes a la via pública. Va caldre l'obstinació i la reivindicació dels amants del món rider perquè les administracions prenguessin consciència que calia facilitar, a aquest jovent, espais homologats i adequats a la pràctica d'aquests esports. Mica en mica, Figueres, Roses, Castelló d'Empúries, l'Escala, Llançà i altres municipis de l'Alt Empordà es van sumar a la moda de crear skate parcs. De tot això, fa només mitja dècada.