L'Ajuntament de Figueres ha participat del 13 al 15 d'agost als actes de commemoració del bicentenari del naixement de Pep Ventura a Alcalà la Real, la ciutat andalusa agermanada amb Figueres des del 1989 i lloc de naixement del compositor figuerenc l'any 1817.

L'alcaldessa Marta Felip i el regidor de Cultura Popular, Quim Felip, van assistir dilluns a la recepció institucional a l'Ajuntament d'Alcalà la Real. En l'acte, encapçalat per l'alcalde Carlos Hinojosa i amb la presència dels regidors del consistori andalús i els exalcaldes Felipe López, Francisco Martín i Elena Víboras, l'alcaldessa va signar el llibre d'Honor i va intercanviar obsequis amb el seu homòleg d'Alcalà la Real.

La representació figuerenca a Alcalà també va assistir al Pregó de les festes de Nuestra Señora de las Mercedes, i a d'altres actes commemoratius del bicentenari com l'Ofrena floral i musical davant dels monuments a Pep Ventura i la Sardana al passeig de los Álamos o a la visita guiada a l'església de les Angustias, on es custodia la partida de baptisme de Pep Ventura.

El maig d'aquest mateix any, l'alcalde andalús Carlos Hinojosa ja va participar als actes inaugurals de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres, amb l'assistència al pregó dedicat a Pep Ventura i la sardana i a l'obertura de la caseta de la Casa Cultural d'Andalusia de l'Alt Empordà, així com d'altres activitats festives i commemoratives.