Un grup de voluntaris experts en fauna i flora van detectar a finals de juliol un exemplar de llagosta Saga pedo al Parc Natural del Cap de Creus, en el marc d´una activitat de recerca impulsada pel parc i liderada pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), amb el suport de la Institució Alt Empordanesa per a l´Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN) i l´Associació d´Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà (APNAE).

La Saga pedo és la llagosta més gran d´Europa, i pot arribar a mesurar fins a 12 cm de longitud. Tot i les seves dimensions, és molt difícil de percebre, perquè és una llagosta eminentment nocturna i es mou molt lentament sobre els arbustos on busca els insectes per alimentar-se.

Es tracta d´un espècie rara i protegida, que només s´ha vist a tot Catalunya en onze ocasions des dels anys 40. La troballa al Parc Natural del Cap de Creus evidencia la presència d´aquest insecte protegit a punta i punta del territori català. I és que fa unes setmanes el Parc Natural dels Ports en va documentar la presència de tres exemplars en la seva àrea, on només s´havia vist abans en cinc ocasions. Pel que fa al Parc Natural del Cap de Creus ha registrat només 7 cites de la Saga pedo en els darrers 20 anys.

Des del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat s´està recopilant tota aquesta informació per elaborar el Pla de Recuperació d´aquesta espècie.

Una de les particularitats d´aquesta espècie és la capacitat de les femelles per reproduir-se sense la necessitat dels mascles; poden pondre fins a 80 ous fèrtils de 10-15 mm. De fet, l´existència de mascles és a dia d´avui un misteri, i gairebé no se´n troben.