El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha inaugurat aquest dissabte el centre de tractament de residus (CTR) municipals de Pedret i Marzà. Aquesta és una instal·lació estratègica per a la comarca que permetrà tractar la fracció resta -la que no es recull de forma selectiva- i que fins ara anava directament al dipòsit controlat, i la fracció orgànica (FORM), un cop sigui implantada a tota la comarca la recollida selectiva. D´aquesta manera, minvarà la quantitat de residus destinats a l´abocador i milloraran les condicions de la disposició. Sota el principi de l´aprofitament dels recursos, el CTR permetrà revaloritzar tot el material possible abans d´enterrar-lo, allargant la vida útil de l´abocador.

Per al tractament mecànic-biològic de la fracció resta s´ha construït una instal·lació amb una capacitat de tractament de fins a 60.000 tones anuals on s´estabilitzaran les restes de matèria orgànica del rebuig i es recuperaran materials valoritzables. El rebuig es premsarà abans d´expedir-lo cap al dipòsit.

Pel que fa a la fracció orgànica de recollida selectiva, es descompondrà en túnels de compostatge, se´n farà un pretractament mecànic primari per separar els impropis, i es farà madurar per compostatge aerobi en sitges ventilades, sota una nau coberta. Finalment s´obtindrà un compost de qualitat per a l´aplicació agrícola. La capacitat de tractament de la fracció orgànica és d´unes 10.000 tones l´any.

La instal·lació té un disseny flexible i podrà assumir escenaris futurs de capacitat sense necessitat de fer modificacions i noves inversions, preveient ael creixement progressiu de la recollida selectiva i el decreixement de la fracció resta.

El CTR és titularitat del Consell Comarcal de l´Alt Empordà i ha estat finançat íntegrament per l´Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Territori i Sostenibilitat, per un import d´uns 24 milions d´euros. La instal·lació permetrà servir uns 140.000 habitants, en una zona que rep els efectes de l´estacionalitat de la població fruit de l´impacte del turisme.

El futur del CTR

Fora del contracte de concessió per desenvolupar les instal·lacions del centre de tractament de la fracció resta i de la fracció orgànica, l´ARC finançarà, en el marc del conveni amb el Consell Comarcal, altres actuacions que integraran el futur conjunt d´instal·lacions ambientals del CTR de l´Alt Empordà.

La primera serà l´ampliació del dipòsit controlat per a la disposició dels residus que no puguin ser valoritzats. El projecte es troba en fase de licitació per un pressupost de 3,68 milions d´euros. La previsió és que l´ampliació sigui efectiva d´aquí a un any. Es realitzarà en dues fases: la primera suposarà ampliar un total de 584.752 m3 i, la segona, 460.565 m3, que n´allargaran la vida útil en més de 17 anys. I la segona, el desenvolupament del projecte i construcció d´un centre administratiu i d´educació ambiental per a la comarca. Inclourà un edifici de coordinació i comunicació ambiental del Consell Comarcal, la instal·lació d´una deixalleria que funcionarà com a centre de gestió i coordinació de les deixalleries de la comarca, i una planta de desballestament de residus voluminosos i de preparació per a la seva valorització. El projecte es licitarà en pocs mesos, amb un pressupost previst de 4,1 milions d´euros, i hauria d´estar operatiu durant el 2019.