El Ple de l'Ajuntament de Figueres va aprovar el dijous 6 de juliol el Pla d'Igualtat municipal 2017-2027, que ha estat elaborat íntegrament de forma participativa, comptant amb la ciutadania, les entitats i les diverses àrees municipals. El Pla té una vigència de 4 anys i la seva implementació està liderada per un Grup Motor coordinat pel personal tècnic d’Igualtat i format, a més a més, per les àrees d’Educació, Acció Cívica, Joventut i Salut.

El diagnòstic recull la situació actual del municipi en clau d’igualtat de gènere i s’hi analitzen els principals problemes i necessitats en diferents àmbits de la vida social i de la política municipal. El pla d’accions constitueix el full de ruta de les polítiques d’igualtat dels pròxims anys, i inclou la definició dels òrgans que executaran el Pla, el funcionament intern i el detall de les actuacions.

Totes les àrees municipals estan implicades de diferents maneres en el present Pla, per tal d’assolir un municipi que transformi les desigualtats de gènere en totes les seves formes i manifestacions.

El Pla d'Igualtat també inclou l'elaboració d'un Protocol per a l'abordatge de les agressions sexuals en el marc dels grans esdeveniments culturals i d'oci a la ciutat, que té com a objectiu incidir en la prevenció de la violència masclista, sensibilitzant la població sobre les formes menys visibles i més acceptades de la violència. Aquest protocol, que s'aprovarà en el proper Ple, ja es vol implementar en el Festival Acústica, el proper gran esdeveniment d'oci nocturn de la ciutat.

Paral·lelament, també s'està elaborant el Pla d'Igualtat intern per a treballadors i treballadores de l'Ajuntament de Figueres amb l'objectiu que el personal adquireixi uns coneixements mínims sobre perspectiva de gènere, i també, d'exemplificar des de l'Administració Pública la promoció de la igualtat a l'àmbit laboral.

La regidora de la Dona, Dolors Pujol, afirma que la forma transversal amb què s'ha plantejat l'elaboració del Pla ha de ser la clau del seu èxit, ja que si la igualtat entre homes i dones no implica tothom, no s'aconseguirà.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, destaca que el Pla d'Igualtat s'ha treballat implicant la ciutadania i les entitats de la ciutat, i manifesta el compromís ferm del govern en l'aplicació de la perspectiva de gènere a la política municipal.