El Tribunal Suprem de Madrid ha castigat a la IAEDEN-Salvem l´Empordà -en quatre sentències- per haver impugnat la línia de Molt Alta Tensió (MAT) i condemna la plataforma ecologista a pagar les costes judicials de les parts oposades: l´Estat espanyol i Red Eléctrica Española. "Econòmicament, aquesta injustícia condemna a mort la nostra entitat", exclama Salvem l´Empordà, entitat creada ara fa quinze anys per lluitar contra els projectes que preveien un creixement desmesurat de la comarca.

L´import total de les condemnes encara no està definit, perquè no han rebut les notificacions de tots els procediments, i també perquè han representat recursos a les condemnes (un dels quals ja s´ha denegat). Per la fragmentació del traçat en la tramitació, es van haver de presentar tres recursos paral-lels i en els darrers mesos s´han sentenciat tots aquests procediments, amb el resultat de quatre (en un dels tres procediments van recórrer) sentències desfavorables. A més a més, en els quatre casos han estat condemnats a pagar les costes judicials que, en aquests moments, arriben a 17.600 €. Responsables de la plataforma han comparegut aquest dimarts, en una roda de premsa a Girona, per explicar quina és la situació.

El moviment contra la MAT va comptar amb una àmplia representació de la societat civil -administracions i institucions locals incloses- i es va escenificar en manifestacions multitudinàries a Girona, la Jonquera, Perpinyà, Barcelona, París i Brussel·les a partir de l´any 2005. Paral·lelament a la mobilització ciutadana, la plataforma No a la MAT, un paraigües que agrupava moltes entitats i associacions, va decidir denunciar el projecte també per la via judicial i va ser la IAEDEN-Salvem l´Empordà qui, en un acte de solidaritat, va sota-signar els recursos que es van interposar.

"Considerem aquestes condemnes un càstig polític i exemplar que expressen una clara voluntat de reprimir els moviments ciutadans en defensa del territori. No n´han tingut prou en desestimar els recursos sinó que, a més, ens volen imposar un càstig exemplificant que representa la liquidació de la nostra entitat", diuen en un un comunicat. També apel·len especialment a les administracions (ajuntaments, consells comarcals, Diputació de Girona), institucions (CILMA) i partits polítics (CUP, ERC i ICV) i els seus representants, que estaven en la primera fila de moltes manifestacions i que també van cridar "No a la MAT!".