L'Estat té previst tornar a treure «al mercat» el darrer tram del TAV entre França i Espanya després de la fallida de la concessionària TPFerro (ACS i Eiffage) va passar a ser gestionat pels dos països. Ho ha dit el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar. Ha assegurat que això passarà en el moment adequat.

Al desembre de l'any passat, els governs de França i Espanya van signar un conveni d'explotació i manteniment del tram del TAV entre Figueres i Perpinyà (44 quilòmetres, inclòs el túnel de Pertús) per un període de quatre anys prorrogable per dos més.

«La vocació del Ministeri (de Foment) no és retenir aquest rescat durant un temps il·limitat», ha assegurat Gómez-Pomar, qui ha subratllat que la idea és tornar el tram «al mercat» quan estigui en condicions perquè «és el seu lloc natural».

Durant la seva intervenció en unes jornades sobre infraestructures organitzades per l'Economista, ha assegurat que els dos països estan prestant «un bon servei» i que el fet que hagi passat a mans públiques no ha suposat cap interrupció del transport.

«El que cal fer és consolidar la prestació del servei, que creixerà de manera importantíssima quan s'acabi el Corredor Mediterrani i tingui l'ample internacional per al moviment de mercaderies», ha afirmat.

Segons la seva opinió, abans de tornar a licitar el tram és important que millori el seu compte de resultats per aconseguir que sigui el «més atractiu» possible.

ACS i Eiffage van culpar del fracàs i fallida de la linia d'alta velocitat i del túnel a la falta d'inversió dels dos estats. El 2009 ja es va haver de compensar TPFerro per la falta de circulació de trens al túnel que no estava connectat amb la xarxa d'alta velocitat espanyola.