Quatre corallers que pescaven corall al Port de la Selva (Alt Empordà) van ser denunciats dimarts passat en el marc d'una actuació de control del litoral gironí. L'acció forma part d'una campanya per millorar i incrementar el control de les zones de pesca i l´eficàcia de les actuacions de lluita contra la pesca il·legal d'aquesta espècie marina. Al programa hi participen la Direcció General de Pesca i Agents Rurals del Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, els Mossos d´Esquadra i la Guàrdia Civil.

Els agents dels diferents cossos van vigilar la zona durant dues setmanes abans d'actuar. Aquesta vigilància ha permès emetre set denúncies i elaborar cinc informes de seguiment complementaris. Hi ha infraccions per pesca de corall vermell en solitari (la norma exigeix que es faci en parella i que els dos pescadors tinguin llicència) i per pesca sense llicència amb agreujant de talla mínima. Algun dels denunciats també havia pescat corall vermell anteriorment i no l'havia anotat al llibre de registre. La profunditat a la qual es treballava oscil·la entre els 21 i els 35 metres.

En el marc de l'actuació es van comissar tres equips d'immersió complets i 2,316 quilos de corall vermell. L´únic coraller amb llicència n'havia pescat 630 grams, i els altres dos 1,68 quilos. A banda, es va comissar un altre sac que estava dins de l'embarcació amb 1,29 quilos més.

Des del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca s'alerta que a Catalunya, les poblacions de corall vermell es troben en una situació "crítica" que va portar l´Administració pesquera autonòmica a reduir a la meitat les llicències per a aquesta campanya de pesca. Només hi ha cinc corallers autoritzats i hi ha una moratòria de la pesca de 10 anys, que s´allargarà fins al 2027. El Departament cita un informe científic de principi d´any per afirmar que el corall en bon estat de conservació és entre el 4 i el 10% del total.