Els cossos d'emergències s'han mobilitzat per actuar en 83 incendis que han cremat a les comarques gironines en només divuit dies (entre l'1 i el 18 de juny). Són un terç dels total de focs declarats aquest any, quan han actuat en un total de 278 incendis. Segons l'estadística d'actuació en focs de Bombers, el 2017 se situa per sobre del 2012, l'any amb més focs de vegetació a l'estiu. El cap de la regió d'emergències de Girona, Enric Cano, ha alertat que les altes temperatures provocades per l'onada de calor i la baixa humitat han propiciat que hi hagi hagut molts focs, que s'han pogut controlar sense cremar molta superfície. El risc és elevat i la situació pot empitjorar si entren ratxes de vent. Per això, els departaments d'Interior i Agricultura demanen extremar precaucions, sobretot la nit de la revetlla de Sant Joan.

Cano ha explicat que el clima i l'estrès hídric han fet que, a finals de juny, les condicions als boscos i camps de les comarques gironines siguin les pròpies d'un mes de juliol. Aquesta situació té una relació directa amb l'increment del nombre d'incendis que hi ha hagut i que ha obligat a mobilitzar els equips d'emergències.

Segons les dades recopilades per Bombers, els incendis durant el mes de juny (de l'1 al 18) s'han disparat, arribant a un total de 83. Posats en relació amb tots els focs a la demarcació des de principis d'any, l'estadística revela que en tan sols divuit dies s'han produït un terç dels incendis que hi ha hagut fins ara. En total, des de l'1 de gener fins al 18 de juny, els Bombers han actuat en 278 focs.

La comarca més complicada, segons les mateixes dades, és l'Alt Empordà. Aquest juny s'hi han declarat 26 incendis, seguit de la Selva (19), el Baix Empordà (16), el Pla de l'Estany (10) i el Gironès (9). Per això, els departaments d'Interior i Agricultura han presentat la campanya de prevenció i extinció d'incendis per a aquest estiu a la seu del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, a Figueres.

El cap de la regió d'emergències de Girona ha exposat que, si l'estadística continua com fins ara, aquest estiu es poden superar el nombre d'actuacions que hi va haver durant l'estiu del 2012, l'any més complicat amb focs molt important, com el gran incendi de l'Empordà que es va iniciar a la Jonquera.

Per això, demanen a la ciutadania que extremi les precaucions per evitar que una negligència o una "actitud incívica" acabi provocant un gran foc. El cap dels Agents Rurals, Ignasi de Dalmases, ha criticat que encara ara s'acumulin "centenars" de burilles als vorals de les carreteres. L'última mostra del perill que representen és que va ser l'origen del foc del 16 de juny a Maçanet de la Selva. De Dalmases recorda que en situació de calor, sequera i si entren ratxes fortes de vent, les burilles enceses poden ser letals per als boscos.

Segons les dades dels Agents Rurals, darrere de nou de cada deu incendis hi ha la mà de l'home. De Dalmases ha concretat que, durant el 2016, el 37,5% de focs van ser per negligències, el 33,7% intencionats i el 13,5% conseqüència d'accidents.

Un dels dies que més preocupa als cossos d'emergències és la revetlla de Sant Joan. Cano ha recordat que no es poden tirar coets a menys de 500 metres d'una zona de vegetació, tot i que si fos per ell estarien directament prohibits. Tampoc es poden fer enlairar fanalets de foc. "Són com els llamps, no se sap on acabaran caient i, si és en una zona de difícil accés, ens poden complicar molt la feina", ha explicat.

Enric Cano recorda que és un dia amb molta feina per als serveis d'emergències. "Si ja anem sobresaturats, si tenim focs simultanis voldrà dir que trigarem més a arribar", ha explicat.

Reforços d'estiu, en xifres

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, i la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol, han concretat els reforços d'estiu a les comarques gironines. La campanya, en nombre d'efectius, és molt semblant a la de l'any passat.

Dels 153 bombers en pràctiques, vuit aniran al parc de Girona. I, segons les dades de Bombers, a tota la regió d'emergències el reforç es traduirà en 164 efectius (inclosos els guaites). Cano ha destacat el paper important que juguen les ADF a tota la demarcació.

A més, a la demarcació hi ha situades nou càmeres a zones boscoses de risc, com les Gavarres, les Alberes o el Montgrí. Segons ha explicat Cano, no detecten soles els incendis, però es controlen a través de pantalles i ajuden a veure columnes a zones poc habitades. Aquest dijous ha entrat en servei una càmera al Pení i aviat esperen situar la desena de tota la demarcació a La Vajol.