Un estudi dut a terme pels investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers ha demostrat que calen boscos madurs per a la conservació del ratpenat de bigotis petits (Myotis alcathoe), una espècie amenaçada. Els grèvols i la fusta morta són claus per a la seva preservació i aquest animal és un bon indicador del grau de maduresa forestal. La investigació, feta des del 2009 fins al 2015 també ha comptat amb la col·laboració del Consell General dels Pirineus Orientals, s'ha centrat en un dels boscos més madurs i ben conservats de Catalunya que es troba a l'Albera. En aquest indret, hi viu l'única colònia de cria de tot el país d'aquest mamífer volador, que utilitza els forats del grèvol centenari com a refugi així com arbres i branques mortes amb cavitats disponibles. Els resultats s'han publicat a la revista 'Hystrix Journal'.

La investigació ha permès comprendre la complexitat dels boscos madurs i la seva rellevància com a "rebost de la biodiversitat". Així mateix, marca una clara línia de gestió on es prioritza evitar tallar grèvols i promoure la presència d´arbres vells i morts en peu. El bosc estudiat supera els 100 arbres morts en peu per hectàrea.

Catalunya té cada cop més boscos però costa trobar-ne que no hagin estat explotats en els darrers cent anys. Això minva la biodiversitat i, sumat al canvi climàtic, fa que sigui necessari reforçar les eines de gestió forestal per evitar aquest empobriment dels boscos catalans. Els ratpenats, per exemple, són un bon indicador del seu estat de maduresa.