Des de divendres passat, es poden votar les 39 propostes finalistes dels pressupostos participatius de l'Ajuntament de Roses. La votació durarà fins aquest dijous dia 22 de juny i hi podran participar els veïns empadronats del municipi majors de 16 anys. Cada ciutadà podrà escollir fins a un màxim de tres propostes i el vot es podrà emetre a través del web www.tudecideixesroses.cat. També s'habilitarà un punt de votació presencial al Servei d'Atenció al Ciutadà (SAC) de l'Ajuntament.

És la primera vegada que l'Ajuntament tira endavant uns pressupostos participatius. La voluntat, segons comenta Marc Danés regidor d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament, "és apropar encara més les propostes de la gent al govern municipal".

Les propostes són molt variades, però n'han quedat fora algunes que no complien amb els requisits: per exemple, aquelles propostes que superaven els 150.000 euros (xifra màxima dels pressupostos participatius), també aquelles idees que ja formen part del pressupost de l'Ajuntament del 2017 o del pluriannual 2017-20, o els suggeriments que no eren inversions com ara augments de plantilles o implementació de nous serveis. En total es van presentar unes 180 propostes però no totes opten a ser votades, i hi van participar uns 140 veïns del municipi de Roses.

Així doncs, són les 39 propostes que sí que han sigut acceptades per l'Ajuntament. Propostes, "que totes agraden a l'Ajuntament del municipi, perquè totes ofereixen algun tipus de millora", diu Danés. Ara bé, n'hi ha de molts tipus. Des de la millora del nucli urbà, amb més bancs i papereres, voreres adaptades per les persones amb diversitat funcional, a l'augment d'equipament per a la ciutat amb més pistes de vòlei, bàsquet o futbol, "que han tingut molt d'èxit", assegura Danés, destinades, no a equips esportius, sinó obertes al públic.

Consolidació del sistema

L'Ajuntament vol, amb aquesta primera experiència de pressupostos participatius, que la gent del poble entengui el funcionament del sistema de participació perquè, d'aquí uns anys, estigui molt consolidat i suposi una eina molt pràctica per a consultar a la població. Danés, il·lusionat amb el projecte, comenta que "hem hagut de fer reunions per explicar, per exemple, què era un pressupost i temes similars perquè la gent entengués bé com funciona el procés".