L'Ajuntament de Figueres ha posat en marxa aquest mes de maig i de juny els programes d'experienciació laboral del projecte Treball als barris, una iniciativa d´intervenció a la Marca de l´Ham i al Centre Històric que permet donar una resposta global a les necessitats de les persones que hi resideixen en l´àmbit de l´ocupació i el desenvolupament econòmic. El programa, finançat pel Servei Públic d´Ocupació de Catalunya, ha permès contractar 18 persones en situació d'atur per tal que puguin adquirir experiència laboral i millorar la seva ocupabilitat mitjançant la realització d'obres i serveis d'interès general i social.

En concret, quatre persones es coordinen des de l'1 de juny amb les brigades municipals per condicionar i millorar els espais públics, tant del barri de la Marca de l´Ham com del Centre Històric. Es tracta de quatre pintors que es dediquen al condicionament d'instal·lacions en edificis municipals i millora de la seva imatge. També actuaran amb la millora del mobiliari urbà degradat d'aquests barris així com, en la instal·lació de nova senyalització vial de caire informatiu, direccional i orientativa destinada a oferir major nivell de sociabilització i coneixement de l'espai públic i en la millora de la senyalètica dels interiors d'espais d'interès públic.

Una altra actuació ha estat la contractació de tres operaris de neteja que es dediquen bàsicament a condicionar i mantenir net i en bones condicions els espais d´interès públics com són l´escola Anicet de Pagès, la nova Oficina de Turisme de la plaça de l´Escorxador i altres dependències municipals. En aquest cas també col·laboren estretament amb els serveis de neteja i les empreses concessionàries. La seva acció es decanta preferentment a l´àmbit de les neteges especials.

En tots dos casos s´ha contractat persones aturades residents als barris objecte de l'actuació, que estaven inscrites al SOC com a demandants d´ocupació i que no estiguessin cobrant la prestació d´atur. Es va valorar especialment les persones en situació de risc d´exclusió social, en situació d´atur de llarga durada, amb baixa qualificació professional, amb discapacitat física, psíquica, mental o sensorial, dones que han estat víctimes de situacions de violència de gènere i persones nouvingudes en situació de desavantatge laboral.

S´ha contractat una persona per a la dinamització econòmica del Centre Històric, i també per donar suport al sector comercial del barri de la Marca de l´Ham, amb l´objectiu de potenciar el vessant cultural, comercial i gastronòmic del nucli antic de Figueres. A través d´aquesta acció es pretén, d´una banda, millorar la competitivitat dels comerços, bars, restaurants i altres establiments dels barris i, de l´altra, fomentar l´obertura de nous establiments que millorin i complementin l´oferta comercial de la ciutat.

Programa de jardineria i manteniment

En aquest cas, s'han format dotze alumnes en temes de jardineria, horta ecològica i manteniment i se n'han contractat a nou, tenint en compte la seva implicació i motivació al llarg de la formació, així com qüestions relacionades amb les possibilitats d´inserció laboral i la seva situació personal. Es tracta d´ocupar i formar nou persones, a més d´un coordinador encarregat de l´actuació, per dur a terme tasques de jardineria i manteniment a la via pública i en els parcs i jardins de la zona. Aquesta actuació s'ha iniciat el 15 de juny.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, afirma que el govern, des del 2008, aplica polítiques per a la millora de la Marca de l'Ham i el Centre Històric, en el marc del Pla de Barris. L'objectiu és fomentar la inserció laboral, potenciar la formació, diversificar l'activitat econòmica i millorar l'espai urbà i la qualitat de vida de tots els veïns i veïnes.