Els veïns que han portat el Sun Village de Palau-saverdera als jutjats estan disposats a aturar el procés i a no demanar l'execució de la sentència d'enderroc si l'Ajuntament els permet fer una urbanització amb cases unifamiliars en uns terrenys de la seva propietat. L'advocat que els representa, Joaquim Oliva, ha explicat que els seus clients consideren que el creixement urbanístic del poble s'hauria de centrar en aquesta zona (a tocar de la carretera de Roses) i no a la Serra de Verdera. La proposta es va fer durant la tramitació del POUM però no van atendre la seva petició i per això van impugnar el Pla General. El TSJC els ha donat parcialment la raó en l'àmbit que afecta l'edifici del Sun Village perquè considera que el planejament tenia com a únic objectiu legalitzar el complex. Per això, els obliga a retornar als terrenys els usos hotelers que tenien i que impedien fer-hi fer pisos. Oliva diu que estan a l'espera dels moviments que facin les parts implicades però que estan disposats a "negociar" si s'atén la seva demanda.

Nova sentència i nou episodi al serial del polèmic complex Sun Village. Aquesta setmana es feia públic que el TSJC ha anul·lat el canvi urbanístic que va permetre legalitzar el polèmic edifici amb quaranta habitatges. Considera que tot plegat només s'ha fet per donar cobertura legal a la construcció i els obliga a retornar la qualificació hotelera a l'espai, que pretenien convertir en residencial.

L'any 2006 el mateix tribunal ja va sentenciar que el complex havia d'anar a terra perquè s'havia aixecat en uns terrenys destinats a usos hotelers. Aleshores, l'Ajuntament va modificar el planejament qualificant la parcel·la amb usos residencials. Un canvi que Urbanisme va avalar. Paral·lelament, l'any passat, el consistori va arribar a un acord amb els demandants que va presentar un contenciós contra l'acord de ple del 2001, que és el que va donar la llicència d'obres per construir els habitatges. L'acord establia una compensació econòmica de 374.231,04 euros a canvi no de no demanar l'execució de sentència. Tot plegat, però, encara està pendent de la ratificació de l'alt tribunal.

Un grup de veïns, representats per Oliva, van impugnar el Pla General perquè consideraven, tal i com ara ha resolt el TSJC, que la modificació només buscava legalitzar el complex. En una compareixença de premsa, l'advocat ha assegurat que estan disposats a iniciar una negociació i a no demanar l'execució de la sentència d'enderroc. L'acord passaria perquè l'Ajuntament els permetés fer una urbanització en uns terrenys a tocar de la carretera de Roses, que són de la seva propietat. La intenció és fer-hi cases unifamiliars. Segons ha explicat Oliva, durant el procés d'informació pública del nou planejament ja van fer aquesta proposta.

Al seu entendre, el creixement urbanístic proposat per l'anterior equip de govern (encapçalat per l'exalcalde Narcís Deusedas) preveia una edificació desorbitada a la zona de la Serra de Verdera. "Creiem que no quedava justificat de cap de les maneres perquè el poble té un creixement demogràfic negatiu i s'hi preveia la construcció de cent habitatges cada any", remarca. Al seu entendre, el municipi hauria de créixer per aquesta zona de la carretera. "Té menys impacte visual i paisatgístic", insisteix. "La proposta no va ser ni tant sols considerada i això va generar el conflicte", afegeix. Per això, va decidir impugnar el planejament en la seva totalitat.

El creixement urbanístic injustificat va ser, de fet, un altre dels motius del recurs que van presentar i que no ha estat estimat. Oliva afirma, però, que "quan l'alt tribunal diu que el POUM no es va fer per atendre les necessitats urbanístiques del municipi sinó per legalitzar el Sun Village, de manera implícita ens està donant la raó".

Oliva assegura que estan disposats a parlar amb l'actual govern i creu que hi ha predisposició per abordar-ho. "Igual que s'ha fet amb el primer impugnant, nosaltres també proposem arribar a un acord perquè aquesta sentència no tingui més implicacions".

Malgrat això, ha admès que la sentència que anul·la el canvi urbanístic no és ferma i que no sap si alguna de les parts implicades (Ajuntament, Generalitat o la comunitat de veïns) hi presentaran recurs. "Si la sentència esdevé ferma perquè ningú la recorre, l'Ajuntament i la Generalitat tenen dos mesos per modificar i ajustar els usos dels terrenys del Sun Village", ha dit. "Si no ho fa, nosaltres ens reservem el dret de demanar l'execució de sentència sens perjudici d'asseure'ns en una taula i arribar a un acord", ha afegit.

L'alcaldessa del municipi, Isabel Maria Cortada, s'ha limitat a dir que estan estudiant amb els seus advocats si presenten recurs o no però no ha volgut entrar a valorar, per ara, les declaracions del representant dels demandants.