El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat l'intent de legalització del polèmic edifici Sun Village de Palau-saverdera amb una quarantena de vivendes, sobre el qual hi ha ordre d'enderroc del 2006 per construir-se en un sòl classificat com a hoteler.

L'Ajuntament va canviar la qualificació al POUM aprovat el 2012 però el tribunal ho ha anul·lat perquè, al seu entendre els canvis persegueixen «impedir el compliment d'una sentència ferma». Encara s'està pendent de resoldre els tràmits per evitar l'enderroc.

L'Ajuntament, en l'exposició de la sentència al web municipal, explica que el recurs que es va interposar demanava que es declarés nul tot el POUM o subsidiàriament, només la part que afecta l'ordenació urbanística dels terrenys on hi ha el Sun Village. El TSJC rebutja la primera pretensió dels recurrents, però estima la segona i dóna un nou revés a l'Ajuntament.

Un litigi de quinze anys

El cas que ha comportat un litigi de més de quinze anys es remunta al 2001, quan es va concedir a Urpasa una llicència d'obres per a construir 38 habitatges i aparcaments a la urbanització del Sun Village, al carrer Holanda. Els terrenys eren zona d'equipament social i comercial al Pla Parcial de 1983 i en una revisió de 1999 es van convertir en sòl d'ús hoteler, comercial i residencial.

Veïns de la població ho van portar als tribunals i una sentència del TSJC de 15 de setembre de 2006 va declarar nul l'acord de ple mitjançant el qual es va concedir la llicència i va ordenar l'enderroc de l'edifici perquè el seu ús d'habitatge no s'adaptava a la normativa. En la sentència es recorda que, encara que es qualifiqués de residencial, qualsevol construcció havia d'estar relacionada amb l'ús hoteler.

L'Ajuntament va iniciar la tramitació del POUM i va aprofitar per qualificar aquests terrenys com a zona d'habitatges plurifamiliars.

El tribunal critica la maniobra del consistori. Considera que a l'hora de modificar el Pla General, l'Ajuntament només buscava «eludir» l'enderroc del Sun Village, perquè no hi ha cap altre motiu que justifiqui el nou planejament urbanístic. La sentència obliga tant el consistori com la Generalitat a tirar enrere la legalització i torna el cas a la situació que hi havia el 2006. A més, demana que sigui respectuós amb la sentència d'aquell any que ordenava l'enderroc.

Pendents de l'enderroc

Des de l'equip de govern de Palau (Gent de Palau-Acord Municipal) adverteixen que el litigi «encara no està resolt». Aclareix que l'Ajuntament va arribar a un acord amb la part demandant. Es va signar el 23 de desembre de 2015 per demanar conjuntament al tribunal la impossibilitat d'execució de la sentència.

Això no estaria resolt i l'Ajuntament considera que «cal mantenir la prudència i la cautela» perquè l'edifici està afectat per una sentència ferma d'enderroc. Hi ha casos similars a la comarca com el del Royal Marine de Roses, en què un acord va evitar l'enderroc.